Microfinanciering voor ondernemers

Microfinancieringspunt: bedrijfs- en financieringsadvies

Het Microfinancieringspunt (MF-punt) is hét startpunt voor ondernemers in de Drechtsteden. Het MF-punt biedt ondersteuning aan mensen met ondernemersplannen in de Drechtsteden. Die kunnen hulp krijgen bij het uitwerken van hun plannen en bij het aanvragen van een krediet van Qredits, wanneer ze daarvoor niet bij een bank terecht kunnen. Het MF-punt helpt beginnende ondernemers om hun plannen waar te maken.

Wat is het Microfinancieringspunt (MF-punt)?

Het Microfinancieringspunt (MF-punt) is een samenwerking van de gemeente Papendrecht, de Kamer van Koophandel, Bedrijvencentrum Drechtsteden, Piet Hoek Bedrijfsombouw en het UWV. Het MF-punt behoort tot het landelijke Microfinanciering Netwerk in Nederland. Deze MF-punten zijn aangesteld door Qredits, een initiatief van Stichting Microfinanciering en Ondernemerschap Nederland. Qredits is verantwoordelijk voor het Microfinanciering Netwerk en behartigt de belangen van de microfinanciering aanbieders.

U kunt bij het MF-punt terecht voor:

 • coaching en krediet voor starters met ondernemingsplannen of ondernemers met nieuwe plannen
 • individuele begeleiding en maatwerkadvies van de MF-adviseurs: ervaren adviseurs met een groot netwerk en expertise
 • heldere advisering over de haalbaarheid van uw idee: de MF-adviseurs geven u een reality check over uw ondernemerskwaliteiten, de levensvatbaarheid van uw onderneming en de kans van slagen van een microkredietaanvraag bij Qredits
 • begeleiding bij het uitwerken van het helder op papier krijgen van uw idee, het uitwerken van uw ondernemingsplan en de financiële onderbouwing
 • begeleiding bij het aanvragen van microkrediet: een kleine, zakelijke lening van maximaal € 50.000,- met een looptijd van maximaal 10 jaar en een marktconform rentepercentage

Brochure microfinanciering (pdf, 1399 kB)

Voor wie is het Microfinancieringspunt (MF-punt)?

Het Microfinancieringspunt (MF-punt) is voor ondernemende starters of doorstarters die:

 • een eigen bedrijf willen beginnen
 • een goed ondernemersidee hebben en klaar zijn om aan de slag te gaan
 • beschikken over ondernemersvaardigheden
 • ondersteuning nodig hebben bij de uitwerking van hun plannen
 • ouder zijn dan 18 jaar

Een registratie bij BKR (Bureau Krediet Registratie) of starten vanuit een uitkering hoeft geen probleem te zijn bij het aanvragen van een microkrediet.

Hoe maak ik een afspraak bij het Microfinancieringspunt (MF-punt) om mijn plannen te bespreken?

U kunt alleen op dinsdagochtend, donderdagochtend en op vrijdagmiddag terecht bij het Microfinancieringspunt (MF-punt).

Maak online een afspraak bij het Microfinancieringspunt

U kunt minimaal 2 dagen van tevoren een afspraak maken. Vermeld altijd uw telefoonnummer en e-mailadres! U kunt ook bellen via telefoonnummer 14 078 (5-cijferig telefoonnummer) om een afspraak te maken.

Belangrijk! U stuurt een e-mail naar microfinanciering@dordrecht.nl waarin u vermeldt op welke dag en tijd u een afspraak heeft gemaakt. Stuur als bijlagen bij de e-mail de volgende documenten in:

 • uw (concept) ondernemingsplan (gebruik het Ondernemingsplansjabloon van Qredits)
 • uw curriculum vitae (c.v.)
 • eventueel de uitslag van een test in verband met uw ondernemerskwaliteiten

Vergeet dit niet! De bevestiging per e-mail en de bovengenoemde documenten heeft de adviseur nodig om de afspraak voor te bereiden. Alleen dan kunt u uw plannen bespreken.

Hoe zeg ik mijn afspraak met het MF-punt af?

Als u uw afspraak met het MF-punt wil afzeggen, stuur dan een mail naar microfinanciering@dordrecht.nl. Daarna maakt u een nieuwe afspraak. U kunt ook bellen via telefoonnummer 14 078.

Wat kost hulp van het Microfinancieringspunt?

Voor inwoners van Sliedrecht (en de overige Drechtstedengemeenten: Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Dordrecht) is het 1e en eventueel een 2e intakegesprek gratis.

Wat is microfinanciering?

Ondernemers die beschikken over de juiste ondernemersvaardigheden én een haalbaar ondernemingsplan kunnen in aanmerking komen voor een microkrediet van maximaal € 50.000,-. Deze kleine, zakelijke lening heeft een looptijd van maximaal 10 jaar en een marktconform rentepercentage. Voor begeleiding bij het aanvragen van een microkrediet kunt u terecht bij het Microfinancieringspunt (MF-punt).

Hoe vraag ik een microkrediet bij Qredits aan?

Als u een goed ondernemingsplan heeft kunt u eenvoudig en snel online een microkrediet aanvragen. Dit doet u op website van Qredits. Voor hulp bij het schrijven van uw ondernemingsplan bezoekt u e-learning Ondernemingsplan Schrijven. Om uw ondernemingsplan te laten toetsen maakt u een afspraak met het Microfinancieringspunt.

Wat zijn de voorwaarden voor microfinanciering?

Voorwaarden voor microfinanciering zijn:

 • u heeft een haalbaar ondernemingsplan
 • u heeft ondernemerschapkwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, commercieel inzicht en bevlogenheid

Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de website van Qredits. Qredits is geen bank, maar een gespecialiseerde kredietverlener die zich richt op de financiering van kleine ondernemingen in Nederland. Qredits is de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland. Deze stichting is een initiatief van ABN AMRO Bank, Fortis Bank Nederland, ING Nederland en Rabobank Nederland in samenwerking met de Stichting Fonds Werken aan Wonen, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Als u nog geen ondernemingsplan heeft, dan kunt u via de website van Qredits een sjabloon van een ondernemingsplan downloaden. Dit kunt u als voorbeeld gebruiken.

Hoe weet ik of ik geschikt ben als ondernemer?

De adviseurs van het Microfinancieringspunt (MF-punt) geven u een reality check over uw ondernemerskwaliteiten, de levensvatbaarheid van uw onderneming en de kans van slagen van een microkredietaanvraag. Ook kunnen de MF-adviseurs een ondernemerschaptest doen. Om de test aan te vragen stuurt u een e-mail naar microfinanciering@dordrecht.nl. U kunt ook online een test doen via de website van de Kamer van Koophandel.

Waar kan ik meer informatie vinden over het starten van een onderneming?

Meer informatie over microfinanciering en andere financieringsvormen vindt u op de onderstaande websites van Qredits, de Kamer van Koophandel en Agentschap NL.