Wat houdt een KVO in?

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan de bedrijfsvoering behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Er is een KVO voor winkelgebieden (KVO-W) en een KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B).

Samenwerking

Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

Maatregelen en resultaat

Met maatregelen zoals (overval)preventietrainingen, betere openbare verlichting en brandpreventie zorgen lokale partijen voor een schoon, goed onderhouden en veiligere omgeving. De uiteindelijke beloning is het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het hele winkelgebied of bedrijventerrein. Het geeft een duidelijk signaal af aan het winkelend publiek, maar ook aan mensen met minder goede bedoelingen op bedrijventerreinen.

Burgemeester Winklerplein

Het burgemeester Winklerplein is al jaren actief en gecertificeerd.  Op 20 december 2017 mocht de werkgroep  van het CCV alweer haar derde ster ontvangen. Februari 2020 heeft de werkgroep een succesvolle audit doorlopen, waardoor ze op korte termijn de vierde ster in ontvangst mogen nemen van het CCV. 

Kerkbuurt

De Kerkbuurt is opnieuw gestart met het uitzetten van de 0-meting in juni en de werkgroep heeft op 17 maart de audit van het KIWA met goed gevolg doorlopen en op 24 mei 2017 het certificaat Basis Continue Samenwerken ontvangen. In het tweede kwartaal van 2020 staat de nieuwe audit op het programma voor de tweede ster. 

Bedrijventerreinen

En voor de bedrijventerreinen hebben vertegenwoordigers van de Nijverwaard en het Noord-Oost Kwadrant op 20 juni 2017 de intentieovereenkomst getekend en op 24 maart - nadat ook de bedrijventerreinen Stationspark en Kerkerak waren aangesloten- de audit van het KIWA met goed gevolg doorlopen om ook op 24 mei 2017 het  certificaat Basis Continue Samenwerken te mogen ontvangen. In het tweede kwartaal van 2020 staat de nieuwe audit op het programma voor de tweede ster. 

Vragen of meedoen?

Indien u nog vragen heeft of u wilt ook als werkgroeplid voor één van de KVO's aan slag, kunt u contact opnemen met uw accountmanager bedrijven Esther Smit op e.smit@sliedrecht.nl.