Prijsvraag

Wie heeft hét idee om Sliedrecht duurzaam te maken? De winnaars zijn bekend!

Van groene straten tot samen zonne-energie opwekken: Sliedrecht barst van de duurzame ideeën! Dat bleek wel uit de inzendingen voor de prijsvraag, die de gemeente eind vorig jaar uitschreef. De jury heeft vier winnaars uitgekozen:  Diana Roeg, Erik van Loenhout en Henny Houweling met hun ideeën voor een groener Sliedrecht. En Arie van der Linden die daken van appartementencomplexen, openbare gebouwen en bedrijven vol wil leggen met zonnepanelen, waar iedereen een aandeel in kan nemen.

Inzendingen prijsvraag

Wethouder Ton Spek was voorzitter van de jury. "We hebben zo'n twintig ideeën binnengekregen. Over groen en energie, maar ook sociale plannen zoals samen afval opruimen ", vertelt hij. "Ik ben heel blij met zoveel inwoners die graag meedenken hoe we Sliedrecht duurzamer kunnen maken. Met een aantal inzenders hebben we verder gesproken over hun plannen. Het was moeilijk om daaruit winnaars te kiezen. Ik wil nog bekijken hoe we ook iets kunnen doen met enkele 'afgevallen' inzendingen. Zoals gezegd: we kregen supergoede ideeën!"

Groene plannen winnen

De jury selecteerde uiteindelijk niet één maar drie winnaars. Want Diana Roeg, Erik van Loenhout en Henny Houweling hadden los van elkaar ideeën met hetzelfde doel: een groener Sliedrecht. Denk aan meer en gevarieerder groen in de buurt, planten die insecten aantrekken, groene boomspiegels en geveltuinen. Of sedum en kruiden op daken van schuurtjes, aanbouwen en bushokjes. En slimme bestrating. Allemaal maatregelen die zorgen voor een groener en mooier straatbeeld. Maar dat niet alleen: bomen en struiken dragen ook bij aan een goede waterbalans, -afvoer en bodemverzadiging. Zo helpen ze straatoverstromingen en droogte- en hittestress voorkomen. Daarnaast trekken planten en bloemen veel vlinders en bijen. Goed voor de biodiversiteit dus. En ook wijzelf voelen ons beter in een groene omgeving!
Hoe de winnaars de groene plannen gaan uitvoeren, laten we nog weten.

Samen aan de zonnepanelen

Daarnaast heeft de gemeente het zonne-energieproject van Arie van der Linden aangewezen als winnaar. Hij is bestuurslid Duurzaamheid van het VvE-platform Alblasserwaard. Dit platform van Verenigingen van Eigenaren wil het voor eigenaren van een appartement én huurders mogelijk maken om zonnepanelen te 'kopen'. Het idee is om op daken van appartementencomplexen, gemeentelijke gebouwen, sporthallen en bedrijfsgebouwen in Sliedrecht zonnepanelen te leggen. Iedere Sliedrechter kan een aandeel nemen in zo'n zonnedak. De opbrengst in elektriciteit wordt verrekend met het verbruik en met de energiebelasting van de aandeelhouder. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving en tegelijk besparen op de energiekosten.
De gemeente ondersteunt bij het uitvoeren van het plan en gaat alvast na of er geschikte gemeentelijke daken zijn. Ook over dit project hoort u binnenkort meer!