Realisatie extra waterberging

Bij hevig regen is er niet voldoende opvang voor het water. Daarom leggen we een extra waterberging aan. Deze komt ten noorden van de Betuweroute, op grond van de gemeente.

Ten noorden van de Betuweroute maken we ruimte voor extra waterberging. Dit is voor de opvang van regenwater bij extreme neerslag. En ter compensatie van verharding die we in de toekomst ergens anders aanbrengen. Het gaat om een waterberging van 2,35 hectare.

Waterberging

Waterberging is het tijdelijk opvangen van (regen)water in bijvoorbeeld bodem, sloten, beekjes, rivieren, meren en plassen. Samen met het waterschap Rivierenland moet de gemeente zorgen dat er voldoende waterberging is, om bij extreme neerslag het regenwater op te vangen. We doen dit zoveel mogelijk in de bebouwde kern van Sliedrecht. Maar dat is niet helemaal voldoende.

Maar waar is waterberging dan precies voor nodig? Hoe werkt het dan? Waarom op deze locatie? En waarom nu? Wethouder Ton Spek gaat in onderstaande video in op deze vragen.

 

Ecologisch begeleiding

In onderstaand filmpje vertelt Ecoloog Richard Slagboom hoe hij samen met Tim Breur de ecologisch begeleiding voor de waterberging heeft gedaan. Door het zaaien van kruiden, bloemen en riet wordt de biodiversiteit verhoogt. Vogels komen terug en beschermde diersoorten zoals de heikikker krijgen ruimte.

 

Bovenstaande filmpjes zijn de eerste en tweede van een reeks van drie filmpjes. Het eindresultaat van het project ziet u binnenkort. Een mooi project dat ervoor zorgt dat we ook bij toenemende regenval klaar zijn voor de toekomst!

Werkzaamheden

De werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. In het voorjaar 2021 volgen nog de laatste afrondende werkzaamheden zoals inzaaien gras en het inplanten van riet. Bij de inrichting zullen we natuurvriendelijke oevers aanbrengen en tevens rietland aanbrengen. Dit alles gaan we beheren waarbij er grote aandacht is voor biodiversiteit. 
 

Periode

2020/2021

Locatie

Kaartje waterberging

Contact

Heeft u vragen over dit project? Neem contact op met projecten@sliedrecht.nl.