Laadpalen

Heeft u een elektrische auto en wilt u graag een laadpaal aan de openbare weg? Dan kunt u een aanvraag doen bij ParknCharge. Dit bedrijf verzorgt vanaf januari 2022 de plaatsing van laadpalen in Sliedrecht.

ParknCharge regelt ook de vergunning bij de gemeente. Dit duurt ongeveer 18 weken. Als er bezwaren binnenkomen, kan het langer duren.

De gemeente werkt alleen mee aan een oplaadpunt aan de openbare weg als u niet op eigen terrein kunt opladen. En als er in uw buurt niet genoeg bestaande openbare laadpalen zijn. Een oplaadpunt aan de openbare weg is altijd toegankelijk voor iedereen met een elektrische auto.

Bij de vergunningaanvraag kijken we onder meer naar:

  • mogelijkheden om oplaadpunten te clusteren
  • vindbaarheid en zichtbaarheid
  • parkeerdruk
  • doorgang voor ander verkeer en belemmeringen van straatmeubilair en groen
  • uiterlijk
  • beheer en aansprakelijkheid

Ook andere marktpartijen dan ParknCharge mogen openbare laadpalen aanbieden.  Zij kunnen hierover contact opnemen met de gemeente Sliedrecht. De gemeente betaalt niet mee aan de plaatsing en exploitatie van een oplaadpunt.

Oplaadpunt op eigen terrein

We raden u af om een gewoon stopcontact te gebruiken voor het opladen van uw elektrische auto. Een gewoon stopcontact is niet gemaakt om een continue hoge piekstroom van 16 ampère door te geven. De stoppen kunnen doorslaan en in het ergste geval kan er brand ontstaan. U kunt een oplaadpaal op eigen terrein laten plaatsen. Dat is veiliger én sneller. Via internet kunt u aanbieders van privélaadpalen vinden.

Wilt u op uw eigen terrein een oplaadpunt maken? Dan heeft u geen vergunning nodig. De gemeente betaalt niet mee aan uw oplaadpunt. En we geven hiervoor geen subsidie. Voor uw oplaadpunt mag u geen openbare parkeerruimte reserveren. U mag ook geen bord neerzetten dat de indruk geeft dat iemand anders er niet mag parkeren. Plaatsing van verlengd private palen met gastgebruik is momenteel niet mogelijk.

Bij het opladen van uw elektrische auto mag u geen snoer over het trottoir leggen. En ook niet op andere delen van de openbare weg.

Overzicht oplaadpunten Sliedrecht

Een overzicht van laadpunten in Sliedrecht vindt u op de website oplaadpunten.nl.

Openbare laadpalen zijn niet gratis. De stroom rekent u af met een oplaadpas. Deze kunt u aanschaffen bij verschillende commerciële aanbieders. Ligt het parkeervak bij het oplaadpunt in een gebied met betaald parkeren? Dan moet u gewoon betalen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over laadpalen voor elektrische auto's contact op met de gemeente Sliedrecht via 14 1084.

Aanvragen van een laadpunt kan via de website van ParknCharge