Via Lumina

Via Lumina is een non-profit stichting, gerund door vrijwilligers, die zich sterk maakt voor kwetsbare mensen met een psychosociale achtergrond. De formule van Via Lumina bestaat uit vier peilers: - een galerie - het Outsider- en Juniorcafé - creatieve projecten - toeleiding van kwetsbare mensen naar deelname aan reguliere Dordtse activiteiten.

Galerie

Met creatieve projecten en exposities in de galerie voor Outsider Art wordt gewerkt aan talentontwikkeling, het vergroten van het zelfvertrouwen en het bevorderen van de integratie van mensen, voor wie dat niet zo vanzelfsprekend is.

Ousider- en Juniorcafé

Via Lumina organiseert twee keer per maand het Outsider- en Juniorcafé voor met name autistische jongeren. De activiteiten zijn gericht op het doorbreken van het sociale isolement door de jongeren gezamenlijk de gelegenheid te bieden op een leuke en ontspannen manier met elkaar de vrije tijd te besteden. Door middel van uiteenlopende impulsen stimuleert Via Lumina de jongeren gezamenlijk stappen te ondernemen naar reguliere activiteiten in Dordrecht.

Wat is Outsider Art?

Outsider Art is kunst van talentvolle mensen die zich aan de rand van de maatschappij bevinden vanwege een beperking van verstandelijke- of psychiatrische aard. Door hun beperking zijn deze kunstenaars, meest autodidacten, vaak gevrijwaard van artistieke invloeden. Outsider Art wordt dus niet gekenmerkt door stilistische of historische kunststromingen. Het enige essentiële kenmerk van Outsider Art is dat het gemaakt wordt buiten de gevestigde orde in de kunst om en dat het wars is van kunststromingen, kunsttradities en trends.

Wat biedt Via Lumina mij?

Via Lumina biedt u:

  • Outsider Art workshops (zoals schilderen, graffiti, affiches maken en djembee spelen)
  • cursussen (zoals fotografie en koken)
  • trainingen
  • kinderactiviteiten

Via Lumina beschikt over een eigen galerie waar kunstenaars met een beperking hun werken kunnen exposeren. Verder heeft Via Lumina het Outsidercafé. Dit is een plek waar jongeren van 16 jaar en ouder, die zich vanwege hun beperkingen niet kunnen begeven in het reguliere uitgaanscircuit of clubleven, bij elkaar komen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals films kijken, muziek uitwisselen, gamen enzovoorts. Het Outsider Café is gericht op vriendschap en heeft ook tot doel de overgang naar het gewone uitgaansleven - waar mogelijk - makkelijker te maken. Via Lumina heeft ook een Juniorcafé. Jongeren in de leeftijd van 10 tot 16 jaar ontmoeten elkaar eenmaal per 14 dagen. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals film kijken, gamen, etc.

Wanneer kom ik in aanmerking voor activiteiten van Via Lumina?

De activiteiten van Via Lumina zijn bedoeld voor mensen met een beperking in de breedste zin van het woord en een talent.

Wat kosten de activiteiten van Via Lumina?

Kijk op Via Lumina voor informatie over de prijs van activiteiten. Of u kunt Via Lumina mailen op info@vialumina.nl.

Hoe meld ik me aan voor activiteiten van Via Lumina?

Om u aan te melden voor activiteiten van Via Lumina kunt u Via Lumina mailen op info@vialumina.nl.

Welke wetgeving is van toepassing?

De volgende wetgeving is van toepassing:

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Voor meer informatie kijkt u op de de website van Via Lumina of u kunt Via Lumina mailen op info@vialumina.nl.

 

U vindt Via Lumina aan de Voorstraat 152, 3311 ES in Dordrecht.