Deze kalender is een inschatting van de verwachte drukte. Het is geen weergave van dit moment.
Voorkom wachten, maak een afspraak!
Met een geldig identiteitsbewijs toont u aan wie u bent. Vanaf 14 jaar heeft iedereen binnen Nederland een geldig identiteitsbewijs nodig. Identiteitsbewijzen zijn onder andere een paspoort en identiteitskaart. Hiermee kunt u ook reizen naar het buitenland. Voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moet u persoonlijk naar de balie van de gemeente komen. Ook kinderen moeten persoonlijk bij de aanvraag aanwezig zijn. U kunt zowel een paspoort als een identiteitskaart hebben.
Kosten:
Afhandeling:
Regelen:
Wanneer u bij de aanvraag 18 jaar of ouder bent, is het document 10 jaar geldig. Wanneer u bij de aanvraag nog geen 18 jaar bent, is het document 5 jaar geldig.
U betaalt direct bij aanvraag.
Toestemming nodig van beide ouder(s) voor:
Toestemming is alleen geldig wanneer deze origineel (dus geen kopie), schriftelijk en ondertekend is met geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of gezaghouders. Een kopie is geen geldig identiteitsbewijs.
U kunt de 'Verklaring toestemming' downloaden, printen en invullen.
Verblijft één van de ouders in het buitenland?
Dan laat die ouder de verklaring van toestemming legaliseren bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land. Ook geeft die ouder een kopie van het paspoort/identiteitskaart mee.
Wil één van de ouders geen toestemming geven?
Vraagt u dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank in de woonplaats van het kind.
U heeft een lichamelijke of geestelijke beperking en bent niet in staat naar de gemeente te komen. Dan komt een medewerker van de gemeente naar u toe.
Aanvragen 2e paspoort
Vanaf 5 november 2016 kan men een 2e paspoort aanvragen voor:
Vaststelling 2e paspoort
Een 2e paspoort kan betrokkene aanvragen als het huidige nationale paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Daarnaast toont de aanvrager aan dat:
In deze gevallen gaat het om een land waar niet met de NIK naartoe kan worden gereisd.
U moet persoonlijk uw document afhalen, ook kinderen komen persoonlijk naar de balie. Bij het afhalen neemt u mee:
Wij bezorgen uw nieuwe document ook bij u thuis of op het werk, binnen heel Nederland. We bezorgen alleen niet op de Waddeneilanden. Meer informatie over het bezorgen leest u via de link hieronder.
U kunt een huisbezoek aanvragen als u door een lichamelijke beperking niet naar de gemeente kunt komen. Wij komen dan bij u thuis voor de aanvraag van de Nederlandse Identiteitskaart. Deze huisbezoeken doen wij alleen op afspraak en alleen op maandag.
U kunt op 2 manieren een aanvraag huisbezoek regelen via:
Wij brengen uw document voor € 4,95 extra bij u thuis. Ook mag u iemand machtigen om het document gratis voor u op te halen bij de gemeente. Uw keuze hiervoor maakt u via het juiste formulier.
Op de afspraak van het huisbezoek heeft u zelf de volgende zaken geregeld:
Voor meer informatie kunt u bellen met 14 01 84. Bij veel fotografen kunt u een verzoek doen om ook de pasfoto thuis te laten maken. U belt hiervoor zelf een fotograaf op.
Wanneer u alleen met een kind reist, heeft u voor sommige landen schriftelijke toestemming nodig van de ouder(s). Ook wanneer u alleen met uw kind reist, geeft de andere ouder toestemming. Op de website leest u meer informatie. Ook vindt u via de link een toestemmingsformulier, dit is er ook in het Engels.
U kunt uw paspoort of identiteitskaart met spoed voor 15.00 uur aanvragen. U betaalt hiervoor extra kosten. De volgende werkdag ligt het document vanaf 10.00 uur klaar. Let u daarbij op onze openingstijden! We zijn 3 ochtenden en 2 middagen/avonden open.
Wanneer uw vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt dan met u af wanneer u uw document kunt ophalen.
U hoeft geen proces verbaal bij de politie te laten opmaken. Verklaring van vermissing van uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart mag digitaal via het webformulier in de gemeente waarin u staat ingeschreven. Als u direct een nieuw document aanvraagt aan de balie, dan kunt u ook daar een verklaring van vermissing doen. Wij sturen u wel door naar de politie wanneer u 3x in 5 jaar uw document bent kwijtgeraakt.
Document kwijt of gestolen in het buitenland
Dan laat u wel een proces verbaal opmaken bij de plaatselijke politie in het buitenland. U vraagt met dat proces verbaal een nooddocument aan bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als u daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, levert u het nooddocument in.
Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. Dit geldt voor iedereen. Dus ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Als ouders moet u voor uw kinderen een geldig identiteitsbewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Meer informatie leest u op de website Rijksoverheid/identificatieplicht-zorg
Een medisch paspoort bevat informatie over uw medicijngebruik, ziekte en aandoening. Er zijn verschillende varianten. Bij uw huisarts kunt u een medisch paspoort kopen. Deze is even groot als een paspoort. Online kunt u een medisch dossier aanmaken. U kunt dan een medisch pasje aanvragen. Deze is zo groot als een bankpasje. Op de website vindt u meer informatie.
Vult u dan het webformulier in. Binnen 5 werkdagen geven wij u antwoord. Ook vindt u op de websites meer informatie.
Deze kalender is een inschatting van de verwachte drukte. Het is geen weergave van dit moment.
Voorkom wachten, maak een afspraak!
Niet alle instanties waaraan u een kopie geeft, hebben uw Burgerservicenummer (BSN) nodig. Streep daarom uw BSN door als u een kopie afgeeft! Download de KopieID app. Hiermee maakt u gemakkelijk een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.