Wat kunt u doen?
Door de uitstoot in het verleden, hebben we nu nog steeds te maken met vervuiling met PFAS in de grond en in het water. Dat is erg frustrerend, want het beperkt inwoners in hun doen en laten.
PFAS zitten in kleine hoeveelheden in veel producten die we allemaal dagelijks nodig hebben, zoals voedsel, drinkwater en kleding. Het kan ook in veel andere producten zitten. Het is daarom bijna niet mogelijk om helemaal te voorkomen dat u in aanraking komt met PFAS.
Drinkwater
Het drinkwater in Sliedrecht was en is betrouwbaar. Maar er worden in het drinkwater hele kleine hoeveelheden PFOA en GenX aangetroffen. Alle waarden liggen onder de geldende normen voor drinkwater en de nieuwe Europese drinkwaternorm die in januari 2026 ingaat. Meer informatie kunt u vinden op de site van Oasen. De kwaliteit van het drinkwater wordt continu gemeten en beoordeeld, zo worden risico's zo vroeg mogelijk gesignaleerd.
Zwemwater
In de berichten van Zembla is gesproken over zwemwater. Daar is op dit moment met betrekking tot PFAS geen richtlijn voor. De provincie Zuid Holland is in gesprek over heldere richtlijnen voor zwemwater en het RIVM voert op dit moment een onderzoek uit om zo snel mogelijk beter inzicht te krijgen in de invloed van PFAS op de kwaliteit van het zwemwater.
Speeltuinen
Net als voor zwemwater zijn er voor speeltuinen ook geen specifieke normen vastgesteld. Wij raden inwoners hier het advies van de GGD aan: was na het spelen in de speeltuin de handen (van uw kind) goed.
Moestuinen
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben een onderzoek laten uitvoeren in verschillende moestuinen rondom Chemours. 28 soorten groenten en fruit uit moestuinen zijn met de nieuwste technieken onderzocht op PFOA, GenX en andere PFAS-stoffen. Dit onderzoek is in september 2022 afgerond. Het RIVM heeft adviezen gegeven over het eten van groenten en fruit uit de (moes)tuin.
Uit dezelfde moestuinen zijn monsters genomen van grond, grondwater, water uit de sloot en regentonnen. Adviesbureau Arcadis heeft onderzoek gedaan naar PFAS. De resultaten daarvan zijn in januari 2023 bekend geworden. We kunnen dus naast advies over het consumeren van groenten en fruit uit eigen (moes)tuin dus ook adviseren over hoe u uw gewassen het beste water kunt geven.
Eten uit de (moes)tuin
In Sliedrecht gelden er twee verschillende adviezen. Bij de moestuinen in het Zuidwesten van Sliedrecht die hebben meegedaan aan het onderzoek is veel PFAS aangetroffen. Het RIVM adviseert dan ook om in het rode gebied (zie kaartje) geen groenten en fruit uit de tuin te eten. Het gaat dan om de volle grond. Wilt u toch groenten en fruit in uw tuin verbouwen? Gebruik dan bakken met tuinaarde uit de winkel. Daarnaast wordt geadviseerd om geen slootwater te gebruiken voor het bewateren van gewassen.
In het oranje gebied (zie kaartje) zijn de gehalten PFAS in groenten en fruit lager dan in het rode gebied. Inwoners kunnen hier dan ook uit hun tuin blijven eten. Wel wordt geadviseerd om gewassen uit de tuin af te wisselen met groenten en fruit uit de winkel. In het oranje gebied kan zowel slootwater als regen- en kraanwater gebruikt worden voor het bewateren van gewassen.
Meer informatie over het moestuinonderzoek
De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid legt op haar website graag meer uit over de adviezen en het onderzoek. Op de pagina OZHZ.nl/pfasinmijntuin vindt u alle informatie over het onderzoek en de resultaten terug.