Hoe kun je lekker eten en toch klimaatbewust kiezen?

Groente en fruitLekker eten hoeft niet slecht te zijn voor het klimaat. In tegendeel zelfs! Je kunt lokaal eten bijvoorbeeld. Denk aan groente en fruit van de Moestuin Sliedrecht. Door lokaal te kopen is er geen transport nodig en is de milieudruk lager dan groente en fruit die geïmporteerd worden uit het buitenland.

Kies ik vandaag voor vlees, vis of vega?

Tegenwoordig bestaan er tal van eiwitrijke opties. Zo kun je gemakkelijk je stuk vlees op tafel vervangen voor iets vegetarisch zoals peulvruchten, soja of noten. Wil je toch vlees eten? Kies dan voor het milieu en je gezondheid voor kip. Wit vlees zorgt voor minder uitstoot van CO2 dan rood vlees zoals runds- of lamsvlees. Je kunt ook langzaamaan beginnen door minder vlees toe te voegen in gerechten en ze te vervangen voor veel groenten.

Vanuit het Voedingscentrum wordt het aangeraden op 1 keer in de week (vette) vis te eten. Dit is goed voor je gezondheid. Bij visproducten wordt er ook energie verbruikt en broeikasgas veroorzaakt. De grote milieubelasting zit in andere zaken. Veel vissoorten dreigen uit te sterven door overbevissing. Hierdoor sterven er meer zeedieren dan we met elkaar opeten. Wees hiervan bewust als je kiest om je vlees te vervangen voor vis.

Kan ik verantwoord zuivel nuttigen?

In Nederland eten en drinken we veel zuivelproducten. Met z'n allen consumeren we dagelijks veel kaas, yoghurt, boter en melk. Zo heeft ook kaas heeft een grote klimaatimpact. Kaas wordt vaak gezien als een vleesvervanger. Terwijl zuivel het milieu meer belast dan de meeste plantaardige producten. Groenteburgers en andere vleesvervangers zijn ook gezondere en milieuvriendelijkere alternatieven voor kaas. Veel zuivelproducten kunnen we vervangen voor sojaproducten. Deze zijn ook rijk aan calcium en vitamine B12.

Eet je wel eens kaas op de brood? Dit kun je gemakkelijk vervangen voor plantaardige producten zoals hummus of notenpasta. Dit bevat nog steeds veel eiwitten. Bovendien hebben plantaardige producten een lagere milieubelasting dan dierlijke producten.

En hoe zit dat met groente en fruit?

Het is beter om veel groente en fruit te eten en juist minder vlees, vis en zuivel. Als je toch groente en fruit wilt eten dan maak je de beste keuze door seizoensproducten van een lokale teler te kopen. Op die manier is er geen transport nodig. De kans is dan ook kleiner dat het product uit een verwarmde kas of per vliegtuig uit een ver land komt. In de winter kun je zo bijvoorbeeld het beste kiezen voor rode bieten of boerenkool en in de zomer voor Hollandse aardbeien en komkommer.

Wil jij weten wat het keurmerk op jouw eten of drinken betekent? Of wil je weten wat de impact is van dat keurmerk op het milieu? Kijk dan op de website keurmerkenwijzer.nl voor meer informatie.

Tips voor klimaatbewust koken
•    Kook op een elektrische kookplaat
•    Dek kookpannen af met een deksel
•    Gebruik een slow cooker, snelkookpan of microgolfoven
•    Gebruik de juiste grootte van gaspit
•    Kook voor meerdere dagen