Interview met energiecoach Alon van Klimaatroute
Door stijgende energielasten kampen steeds meer huishoudens met een hoge energierekening. De gemeente Sliedrecht stuurt energiecoaches van Klimaatroute op pad in de buurten waar de impact van de stijgende kosten het grootst is. Zij geven bewoners tips over gedragsveranderingen en installeren kosteloos kleine energiebesparende maatregelen in de woning.
Alon (25) is al twee jaar energiecoach bij Klimaatroute. Sinds september 2022 gaan hij en zijn collega's wekelijks op pad in Sliedrecht om mensen te helpen met hun energieverbruik. Wij stelden hem de volgende vragen:
Wat motiveerde je om energiecoach te worden?
"Ik vind vooral het sociale gedeelte leuk. Het is leuk dat het gaat over een onderwerp als milieu, omdat veel mensen ermee bezig zijn. Dat maakt het een interessant onderwerp om over te praten."
Hoe bereid je je voor op het werk als energiecoach?
"Voor je aan de slag kunt krijg je een training over verschillende maatregelen en onderwerpen waarover wij kunnen adviseren. Hierin we bijvoorbeeld te herkennen wanneer we iemand kunnen adviseren om de spouwmuur te isoleren. We leren ook hoe we kleine maatregelen installeren. Gaandeweg komen daar ook verdiepingstrainingen bij. Zo heb ik laatst een training gehad over hoe je een energierekening kunt lezen. Deze kunnen namelijk erg ingewikkeld zijn, maar zijn ook belangrijk in het vinden van mogelijke besparingen. In elke gemeente is de aanpak anders, daarom bereid ik me steeds opnieuw voor."
Wat doe je als energiecoach in Sliedrecht?
"In Sliedrecht richten we ons voornamelijk op advies en kleine maatregelen. Ik begin meestal met tips waarmee mensen op hun verwarming kunnen besparen. Verder kijk ik op welke elektrische apparaten mensen kunnen besparen. De meest aangebrachte maatregel is radiatorfolie, omdat het iets is waarvan bijna iedereen wil dat je het voor ze uitvoert. Mensen hoeven dan zelf niet achter de radiator te kruipen."
Hoe word je werk ontvangen door de bewoners?
"De meeste mensen zijn heel blij met wat je komt doen. Soms hebben mensen zich zelf voorbereid voor het bezoek aan de hand van de aankondigingsbrief van de gemeente en hebben zij hun huis al helemaal klaargemaakt. Sommige mensen hebben pas tijdens het gesprek door dat de hulp gratis is en dat de producten worden geïnstalleerd. Ze zijn dan des te positiever over het bezoek."
Heb je tips voor mensen die zelf aan de slag willen met kleine maatregelen?
"Met genoeg kleine maatregelen kun je al tot tien procent van je energierekening besparen. Zorg dat je overal ledlampen hebt en doe de lichten uit wanneer je niet in een kamer bent. Denk goed na over welke ruimtes je verwarmt en hoeveel. 's Nachts kan de verwarming wat kouder en de slaapkamer hoeft niet zo warm te zijn als de woonkamer. Zorg dat je kieren gedicht zijn. Koop een waterbesparende douchekop. Dat kost minder dan 20 euro en je bespaart er al snel 50 euro per jaar mee met de huidige energieprijzen. En tot slot: ga gewoon eens naar de bouwmarkt, koop wat spullen als radiatorfolie en tochtstrips in en ga aan de slag!"
Zou je anderen aanraden om ook energiecoach te worden?
"Als je een beetje begaan bent met het milieu en het leuk vindt om met mensen in gesprek te gaan zou ik het zeker aanraden. Het geeft echt voldoening. Je kunt mensen helpen én je zet je in voor het milieu. Wat het daarnaast extra leuk maakt is dat je meteen het resultaat ziet. Je hebt concrete maatregelen geïnstalleerd en je merkt dat je de bewoners blij zijn dat je langs bent geweest."