Realisatie extra waterberging

Bij hevig regen is er niet voldoende opvang voor het water. Daarom leggen we een extra waterberging aan. Deze komt ten noorden van de Betuweroute, op grond van de gemeente.

Ten noorden van de Betuweroute maken we ruimte voor extra waterberging. Dit is voor de opvang van regenwater bij extreme neerslag. En ter compensatie van verharding die we in de toekomst ergens anders aanbrengen. Het gaat om een waterberging van 2,35 hectare.

Waterberging

Waterberging is het tijdelijk opvangen van (regen)water in bijvoorbeeld bodem, sloten, beekjes, rivieren, meren en plassen. Samen met het waterschap Rivierenland moet de gemeente zorgen dat er voldoende waterberging is, om bij extreme neerslag het regenwater op te vangen. We doen dit zoveel mogelijk in de bebouwde kern van Sliedrecht. Maar dat is niet helemaal voldoende.

Maar waar is waterberging dan precies voor nodig? Hoe werkt het dan? Waarom op deze locatie? En waarom nu? Wethouder Ton Spek gaat in onderstaande video in op deze vragen.

 

Ecologisch begeleiding

In onderstaand filmpje vertelt Ecoloog Richard Slagboom hoe hij samen met Tim Breur de ecologisch begeleiding voor de waterberging heeft gedaan. Door het zaaien van kruiden, bloemen en riet wordt de biodiversiteit verhoogt. Vogels komen terug en beschermde diersoorten zoals de heikikker krijgen ruimte.

 

Sliedrecht klaar voor de toekomst

Inmiddels groeit en bloeit er van alles bij de nieuwe waterberging.Ā Projectleider Edwin Versluis neemt u in deze video mee naar de waterberging.

Met het verzetten van 16.000m3 grond is er een waterberging van 37.000m2 gecreƫerd, waar inmiddels allerlei bloemmengsels groeien en waar 150.000 rietplantjes neergezet zijn. Een mooi leefgebied voor allerlei bijzondere diersoorten. Een mooi project dat ervoor zorgt dat we ook bij toenemende regenval klaar zijn voor de toekomst!

 

Periode

2020/2021

Locatie

Kaartje waterberging

Contact

Heeft u vragen over dit project? Neem contact op met projecten@sliedrecht.nl.