Monumenten

Woont u in een bijzonder huis? Of vindt u dat een ander pand in Sliedrecht op de monumentenlijst hoort? Dan kunt u de gemeente verzoeken om het aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Monumenten zijn historische gebouwen, archeologische vindplaatsen of bijvoorbeeld parken. In Sliedrecht zijn twee soorten monumenten: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gaat over de rijksmonumenten, die landelijk van belang zijn. De gemeente kijkt welke panden en bouwwerken thuishoren op de gemeentelijke monumentenlijst. We doen dit als een pand geen nationale betekenis heeft, maar wel van in onze gemeente van belang is. Denk aan een kerk, een uniek woonhuis of waardevolle boerderij. Sliedrecht telt 8 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten. Via de bijlage kunt u zien om welke objecten het gaat.

Monumenten in Sliedrecht

De volgende monumenten (pdf, 38 kB) zijn in de gemeente Sliedrecht aanwezig.

Verzoek tot aanwijzing monument

U kunt ook zelf een verzoek doen om een pand of bouwwerk aan te wijzen als monument. Dit kunt u doen via het Omgevingsloket. We bekijken dan of we het pand of bouwwerk op de gemeentelijke monumentenlijst kunnen zetten.

Verbouwen van een monument

U mag nooit zomaar iets verbouwen aan een monument. Heeft u plannen voor renovatie, wijziging of uitbreiding? Dan moet u een vergunning wijziging monument aanvragen. Dit doet u via het Omgevingsloket [Link]. U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de vergunning wijziging monument krijgt.

Slopen van een gemeentelijk monument

In hele uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat een gemeentelijk monument moet worden gesloopt. Hiervoor heeft u een omgevingsvergunning voor de activiteit slopen nodig. Dit kunt u doen via het Omgevingsloket. U hoort binnen 8 weken na uw aanvraag of u de sloopvergunning krijgt.

Subsidie voor rijksmonument

Gaat u aan de slag met uw monument? De kosten voor onderhoud, restauratie of verduurzaming kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te financieren. Voor een rijksmonument kunt u vaak subsidie krijgen. En het Restauratiefonds biedt leningen aan. Lees meer over de mogelijkheden voor financiering van uw monument op de website monumenten.nl.