Valys

Het Valysvervoer richt zich op mensen met een mobiliteitsbeperking. Het openbaar vervoer is voor hen niet altijd geschikt. Voor korte afstanden is er in veel plaatsen een lokaal vervoerssysteem (bijvoorbeeld Regiotaxi of OV-taxi). Wanneer u verder van huis wilt reizen, dan kunt u Valys inschakelen.

Welke diensten biedt Valys mij?

Valys geeft u de mogelijkheid om sociaal recreatieve uitstapjes te maken op bovenregionale afstanden. Bovenregionaal betekent dat de bestemming óf het vertrekpunt van de reis op meer dan vijf openbaar vervoerzones van uw woonadres ligt. Met Valys kunt u een reis boeken van deur tot deur, al dan niet in combinatie met het openbaar vervoer. U mag bij Valys één begeleider gratis meenemen en nog maximaal drie reisgenoten kunnen mee voor hetzelfde kilometertarief dat u betaalt.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de diensten van Valys?

U kunt gebruik maken van de diensten van Valys, wanneer u over één van de volgende documenten beschikt:

  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op Wmo-vervoer
  • een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een Wmo-rolstoel of scootmobiel
  • een gehandicaptenparkeerkaart van uw gemeente
  • een OV-Begeleiderskaart

Hoe vraag ik diensten van Valys aan?

Om van Valys gebruik te kunnen maken heeft u een Valyspas nodig.

U kunt de Valyspas online aanvragen

U kunt de Valyspas ook op papier aanvragen. Dan krijgt u na het invullen van uw gegevens het aanvraagformulier thuis gestuurd. Let op: de verwerking van een papieren aanvraag duurt iets langer dan een digitale aanvraag.

Met uw Valyspas bij de hand kunt u uw reis gaan boeken. Dit kan telefonisch door te bellen naar 0900 96 30 (lokaal tarief), of via de website "Valys: reis boeken". Neem, voordat u boekt, de spelregels goed door: Op stap met Valys.

Wat kosten de diensten van Valys?

Om van Valys gebruik te kunnen maken heeft u een Valyspas nodig. De pas kost eenmalig € 6,80. Als Valyspashouder krijgt u jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Met uw Valyskilometerbudget reist u voor € 0,18 per kilometer.

Welke wetgeving is van toepassing?

De volgende wetgeving is van toepassing:

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Meer informatie vindt u op de website van Valys. Valys is bereikbaar via het telefoonnummer 0900 96 30.