Kinderraad

Kinderen en jongeren hebben een eigen verfrissende blik op zaken. Het is belangrijk om met kinderen te praten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Via de kinderraad kunnen leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (10 tot 12-jarigen) kennismaken met politiek.

De kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt en hoe de gemeenteraad functioneert. En hoe zij als (jonge) inwoners invloed kunnen hebben op het gemeentebestuur. De kinderraad bestaat uit kinderen van 8 verschillende basisscholen uit groep 7 en 8. Iedere deelnemende school uit Sliedrecht vormt een fractie. De Anne de Vriesschool en de Prins Willem Alexanderschool hebben twee locaties en vormen daarom twee fracties, voor elke locatie één.

Samenwerking SOJS en scholen

Aan het begin van het schooljaar bezoekt de combinatiefunctionaris met een jongerenwerker van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) de deelnemende scholen. De leerlingen van groep 7 krijgen een les over democratie en meer informatie over de kinderraad en hoe zij zich kandidaat kunnen stellen. Van elke school doen 2 leerlingen mee aan de kinderraad. De jongerenwerkers begeleiden de kinderraadsleden tijdens het hele proces.

Kinderraad 2023

Afgelopen kinderraad is aan de slag gegaan met het thema: mentale en fysieke gezondheid van opgroeiende kinderen in Sliedrecht. Burgemeester Jan de Vries: "Ik ben zeer trots op de betrokkenheid en de inbreng van deze kinderen. Het is belangrijk dat het geluid van de kinderen van Sliedrecht wordt gehoord. Zij adviseren over de toekomst van Sliedrecht en daarmee over hun eigen toekomst."

Nieuwe kinderraad 2024 geïnstalleerd

De nieuwe kinderraad van schooljaar 2024 is op woensdag 10 januari geïnstalleerd door burgemeester Jan de Vries. Bij de installatie waren zowel de nieuwe als oude leden van de kinderraad.  De kinderen gaan aan de slag met een van de adviezen uit de kindertrendrede van vorig jaar. De jongerenwerkers van SOJS begeleiden hen bij de uitwerking van het advies tot een concreet uitvoerbaar plan.

Installatie kinderraad 2024
Bovenste rij vlnr: Levi Stuij, Lieke de Jong, Robin Kuulman, Emma van der Vlies, Jamie Borg, Milan van Eijl, Levi Daems
Tweede rij vlnr: Lars van Drongelen, Lenco den Ouden, Stan Kooijman
Derde rij vlnr: Tim van der Vart, Fleur Tangh, Veerle Netten, Jolen Westland, Almina Abanoz, Jake Batenburg