Kinderraad

Kinderen en jongeren hebben een eigen verfrissende blik op zaken. Het is belangrijk om met kinderen te praten over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. Via de kinderraad kunnen leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (10 tot 12-jarigen) kennismaken met politiek.

De kinderraad leert kinderen hoe een democratie werkt en hoe de gemeenteraad functioneert. En hoe zij als (jonge) inwoners invloed kunnen hebben op het gemeentebestuur. De kinderraad bestaat uit kinderen van 8 verschillende basisscholen uit groep 7 en 8. Iedere deelnemende school uit Sliedrecht vormt een fractie. De Anne de Vriesschool en de Prins Willem Alexanderschool hebben twee locaties en vormen daarom twee fracties, voor elke locatie één.

Samenwerking SOJS en scholen

Aan het begin van het schooljaar bezoeken de jongerenwerkers van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) de deelnemende scholen. De leerlingen van groep 7 krijgen een les over democratie en meer informatie over de kinderraad. Van elke school doen 2 leerlingen mee aan de kinderraad. De jongerenwerkers begeleiden de kinderraadsleden tijdens het hele proces.

Kinderraad 2023

De kinderraad van schooljaar 2023 is op woensdag 25 mei geïnstalleerd door burgemeester Jan de Vries. De kinderraad krijgt van de burgemeester en wethouders een opdracht mee. Hiermee gaan de kinderen vijf maanden aan de slag. De jongerenwerkers van SOJS begeleiden hen daarbij. Samen maken ze verschillende plannen om de opdracht aan te pakken. Volgend schooljaar gaat de kinderraad aan de slag met een mooi thema: Mentale en fysieke gezondheid van opgroeiende kinderen in Sliedrecht.

Kinderraad januari 2023 (2)