Inwoners denken mee over toekomst gemeentefinanciën

Gemeente Sliedrecht staat, net als veel andere gemeenten, voor een grote financiële uitdaging. Vanaf 2026 ontvangt de gemeente aanzienlijk minder geld van het Rijk, een ontwikkeling die bekendstaat als het ‘ravijnjaar’.

Zonder ingrijpen ontstaat er een tekort van bijna 4 miljoen euro in 2026, oplopend tot zo’n 6 miljoen euro in 2029. Om goed onderbouwde keuzes te kunnen maken, vroeg de gemeente – op initiatief van de raad – inwoners via een peiling waar volgens hen op bezuinigd kan worden en wat juist behouden moet blijven.

In totaal vulden 354 inwoners de vragenlijst in. Dit aantal leidt, volgens het Onderzoekscentrum Drechtsteden die de peiling voor de gemeente heeft uitgevoerd, tot representatieve uitspraken.

Inwoners zien vooral ruimte in het verhogen van bepaalde inkomsten, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) voor niet-woningen en de kosten voor bouwvergunningen. Tegelijk geven zij aan dat er juist niet bezuinigd moet worden op veiligheid en op ondersteuning van kwetsbare groepen, zoals ouderen, jongeren en inwoners met een laag inkomen of gezondheidsproblemen.

Eerst naar eigen uitgaven kijken

Ook vinden veel inwoners dat de gemeente eerst bij zichzelf te rade moet gaan. Minder uitgeven aan in hun ogen onnodige, onrealistische of te grote projecten, en kritisch kijken naar de inzet van externe adviseurs en dure onderzoeken, wordt daarbij als belangrijk genoemd. Wethouder Cees Paas: "Het signaal van onze inwoners is duidelijk: kijk eerst naar wat je zelf kunt doen. We nemen die oproep ter harte en blijven kritisch op waar we als gemeente kunnen besparen, zonder dat dit ten koste gaat van wat écht belangrijk is."

Peiling sluit aan bij voorstellen college

De uitkomsten van de peiling sluiten grotendeels aan bij wat het college van burgemeester en wethouders voorstelt in de onlangs gepresenteerde Kadernota 2026. Wethouder Paas: "Met deze nota stellen we een samenhangend pakket maatregelen voor dat financieel perspectief biedt. Tegelijk geven we de gemeenteraad keuzeruimte met alternatieven. De uitkomsten van de inwonerspeiling zijn daarbij een waardevolle input: ze onderstrepen de inzet van het college om kwetsbare inwoners te ontzien, de gebruiker te laten betalen en de sterkste schouders de lasten te laten dragen. Voor de raad helpt het om keuzes te maken die breed gedragen worden."

Besluitvorming op 8 juli

De uitkomsten van de peiling zijn gedeeld met de raad. Op dinsdag 8 juli vergadert de gemeenteraad over het uiteindelijke pakket aan maatregelen. Deze keuzes worden daarna verwerkt in de gemeentelijke begroting voor 2026. Inwoners worden hierover geïnformeerd.

Meer informatie

De volledige uitkomsten van de inwonerspeiling zijn te vinden via de website van de gemeente Sliedrecht  of klik op de afbeelding hieronder. Lees ook het persbericht over de Kadernota 2026: Gemeente Sliedrecht werkt aan gezonde financiën: ‘Samen maken we zorgvuldige keuzes’.

Afbeelding inwonerspeiling bezuinigingen