Buurttoezicht Sliedrecht

"We lopen rond voor de veiligheid van onze bewoners!" – Johan Schlieker

Buurttoezicht Sliedrecht John (Buurttoezicht Sliedrecht)

In alle woonwijken in Sliedrecht is Buurttoezicht actief. Mensen van Buurttoezicht lopen op wisselende avonden in teams door de wijken. Onder het motto 'horen, zien en melden' richten zij zich op het voorkómen van woning- en auto-inbraken. Zij waarschuwen bewoners als hun woning donker is of niet goed afgesloten en ze wijzen eigenaren van auto's erop dat zij geen waardevolle spullen in hun auto achterlaten.

Een jaar geleden is Johan Schlieker begonnen met zijn vrijwilligerswerk voor Buurttoezicht. Johan kwam thuis te zitten met een burn-out en zocht weer iets om  weer aan de slag te gaan. Daarom koos hij ervoor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Samen met zijn andere collega's houdt hij een oogje in het zeil in alle wijken van Sliedrecht.

In Het Bonkelaarhuis hebben ze een vacaturebank voor vrijwilligers. Iedereen die zich vrijwillig in wil zetten kan daar terecht. Ook Johan is op die manier in contact gekomen met Buurttoezicht. Vanuit zijn beveiligingsachtergrond leek het hem daarom een goed idee om voor Buurttoezicht te kiezen.

In 2012 is Buurttoezicht in Sliedrecht begonnen en in de tussentijd hebben al zo'n 40 vrijwilligers de revue gepasseerd. "Ik ben nu bijna een jaar aan het werk als vrijwilliger voor Buurttoezicht. Ik loop meestal 2 tot 4 rondes per maand. Buurttoezicht loopt totaal zo´n 15 tot 20 rondes per maand. Het is vooral in de avonduren en dan heb ik veel tijd over. We lopen altijd met zijn tweeën of drieën vanwege de veiligheid." De politie weet waar en wanneer de vrijwilligers hun surveillanceronde lopen.

"Van te voren krijgen we een wijk toebedeeld. Het is compleet op eigen initiatief hoe je de ronde loopt. Dat is ook wel nodig, omdat criminelen anders kunnen inschatten waar we lopen. Per keer doen we een wijk van Sliedrecht. Als er voldoende vrijwilligers zijn dan lopen er meerdere koppels."

Tijdens 'Donkere Dagen Offensief' werken onder andere buurttoezicht Hardinxveld, Alblasserdam en Sliedrecht samen en gaan dan als groep de verschillende wijken in. "Vorig jaar hebben we een avond en een halve nacht met een grote groep gelopen. Ik had toen zelf de wijk Oost. Op die avond werd er een scooter gestolen. We maakten onze ronde langs het nieuwe rouwcentrum en zagen op de achtergrond een scooter staan. Met de app Stop Heling zagen we dat het kenteken van de scooter niet stond geregistreerd. Zo proberen we te achterhalen of voertuigen gestolen zijn."

"Vanwege mijn achtergrond weet ik waar ik op moet letten. Ik gebruik mijn intuïtie en merk het snel genoeg wanneer iemand 'vreemd' reageert. Als ik een melding maak dan wordt dit serieus opgepakt. Zo ben ik in Sliedrecht een aantal situaties tegengekomen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag en diefstal. Buurttoezicht loopt vooral preventief rond voor de veiligheid. Zo maken we ook meldingen over openbare ruimtes waar iets niet klopt. Denk aan een scheve lantaarnpaal, een straat die open ligt of als er een ladder tegen een huis aan staat. Dat nodigt inbrekers uit natuurlijk."

Johan is van plan om dit vrijwilligerswerk nog lang te blijven doen. "Het werk kost veel energie, omdat je steeds goed op moet letten wat er gebeurt. Je haalt er gelukkig ook heel veel energie uit. Mijn boodschap daarbij aan alle inwoners van Sliedrecht: Doe lief voor elkaar!"

Merk jij een tekort aan toezicht in de buurt? We zijn doorgaans op zoek naar extra vrijwilligers. Je kunt contact opnemen met Buurttoezicht via het e-mailadres: info@buurttoezicht-sliedrecht.nl.

collage Buurttoezicht