Kringloopwinkel

"Ik ben van plan om hier, zolang het kan, te blijven werken. Het is moeilijk om hier te stoppen, veel te gezellig en leuk." - Sjanie Hilgeman

Kringloopwinkel Sjanie (Kringloopwinkel Sliedrecht)

'Het goede doel, het groene doel' - Zo luidt de slogan van Kringloopwinkel Sliedrecht. De kringloopwinkel staat voor het bevorderen van een schoner milieu, het tegengaan van verspilling van waardevolle grondstoffen en bestrijding van het afvalprobleem. Zo speelt de kringloopwinkel een belangrijke rol in het scheiden van afval en hergebruiken van producten. Door de interessante prijzen krijgen veel producten een nieuwe eigenaar.

Al ruim 15 jaar is Sjanie Hilgeman één van de vaste gezichten bij de organisatie die staat voor het hergebruik van spullen. Naast haar huishouden thuis is ze hier iedere maandagmiddag te vinden. Ze werd destijds in de winkel tijdens een 'snuffelbezoekje' gevraagd om als vrijwilligster te komen helpen. Samen met 2 andere vrijwilligers vormt zij inmiddels het bestuur.

"We werken samen met 35 andere vrijwilligers voor de kringloopwinkel in Sliedrecht. Binnen het bestuur neem ik alle taken op mij die met de giften te maken hebben. Ik kijk dan welke aanvragen we hebben en wie we een gift of cheque overhandigen. Dit bespreken we tijdens onze vergaderingen. Al onze opbrengsten gaan naar het goede doel. Onze voorkeur heeft dan altijd een goed doel dat met milieu te maken heeft. Dat vinden wij erg belangrijk. Zo hebben we bijvoorbeeld een mooie gift gegeven aan De Sociale Moestuin Sliedrecht en De Hooizolder. Dat zijn 'groene' doelen."

De kringloopwinkel doet zelf ook aan afvalscheiding, waaronder hout, glas, aardewerk, papier, plastic en ijzer. De vrijwilligers van de winkel willen zelf ook het goede voorbeeld geven. In de statuten van de kringloopwinkel staat de verbetering van het milieu en vermindering van afval opgenomen.

"Alles wat bij ons gebracht wordt, gaat niet naar de stort, maar wordt opnieuw gebruikt. We zeggen daarom ook wel: hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt. Als het niet meer in onze winkel past, dan gaan de spullen naar het Roemeense depot. We zijn blij dat we de spullen niet weg hoeven te gooien. Er komt dan een grote vrachtwagen die we volladen met spullen die wij niet verkopen. In Roemenië hebben ze een soortgelijke winkel waar het dan wordt verkocht. Uiteindelijk is er altijd iemand blij mee."

Met de kringloopbus halen collega's van Sjanie spullen op bij mensen aan huis. "We hebben een vrachtwagen met een laadklep en steekkarretjes. Daardoor valt het sjouwen mee! Maar sterke mankracht is altijd welkom bij onze winkel! Het is best lastig om mannelijke collega's te vinden." De kringloopbus rijdt van maandag tot en met donderdag rond op afspraak. Het assortiment wisselt per kwartier. Bijzondere artikelen worden op het Instagram-account geplaatst.

Samen met een paar andere dames prijst Sjanie de boeken. "Daar kom ik vaak nog een keer voor terug in de avond of op vrijdagmiddag. We schrijven voorin de boeken de prijs. De boeken lopen in Sliedrecht erg goed! We gebruiken onze kringloopwinkel eigenlijk als een soort kringloopbibliotheek. Mensen halen hier boeken, lezen deze en brengen ze daarna weer terug. Vooral vlak voor de vakantie komen mensen graag boeken halen. Je hebt mensen die, zodra er iets nieuws binnen is, binnen een kwartier aanwezig zijn om te komen snuffelen." Naast het prijzen van de boeken sorteert Sjanie spullen, staat ze achter de kassa en vult ze spullen aan in de winkel.

"Elke keer is het weer een verrassing wat er binnenkomt. Ik doe het werk graag, omdat het gezellig en afwisselend is. Ik ben van plan om hier, zolang het kan, te blijven werken. Het is moeilijk om hier te stoppen, veel te gezellig en leuk!"

Heb je ook interesse om het vrijwilligersteam van de Kringloopwinkel te versterken? Ben jij zo'n sterke mankracht of gezellige verkoopster die het team goed kan gebruiken? Neem contact op met de organisatie via het e-mailadres: info@kringloopwinkelsliedrecht.nl.

collage Kringloopwinkel