Preventieteam Zakkenrollen

"Het leukste vind ik de gezelligheid en het contact met de winkeliers." – Jan van Gameren

Zakkerollersteam Jan (Preventieteam Zakkenrollen)

Een groep senioren vormt sinds 2009 het Preventieteam Zakkenrollen in Sliedrecht. Zij lopen op de markt, waar zakkenrollers actief zijn. Sinds het begin bestaat het team uit een vaste groep senioren van ongeveer 10 personen. Ze zijn herkenbaar aan hun blauwe bodywarmers. Zij doen het allemaal vrijwillig.

Een bekend gezicht op de Kerkbuurt is vrijwilliger Jan van Gameren. Jan loopt 6 dagen in de week een paar uurtjes op de Kerkbuurt rond voor de veiligheid van klanten en winkelpersoneel. Al 15 jaar lang is hij aan het werk als vrijwilliger bij Preventieteam Zakkenrollen. Het doel hiervan is om diefstal in de winkels tegen te gaan. Jan heeft op die manier een goede band opgebouwd met winkeliers en hun personeel. Hij houdt mogelijke zakkenrollers in de gaten en waarschuwt winkelende mensen bijvoorbeeld als ze hun tas open hebben staan.

Het is team opgezet door toenmalig wijkagent Klaas Blokland, omdat het aantal diefstalaangiftes bij ouderen schrikbarend hoog was. Andere plaatsen zoals: Gorinchem, Hardinxveld en Dordrecht hebben het voorbeeld overgenomen. Er wordt veel informatie gegeven om de ouderen ervan bewust te maken dat ze gemakkelijk de prooi van het dievengilde kunnen worden. Eén van de belangrijkste tips om misbruik van de pincode tegen te gaan: Schrijf geen pincode op, scherm de pincode af tijdens het pinnen, laat uw pinlimiet zo laag mogelijk en vraag om ruimte als mensen te dicht achter u staan.

Vijftien jaar geleden, tijdens een pittige tijd in Jan zijn leven, stuitte hij op een advertentie in de krant. In de krant stond een advertentie van de gemeente. Ze waren op zoek naar: 'vrijwilligers voor zakkenrollers'. Ik heb mij toen opgegeven via De Vrijwilligersbank. Destijds was wijkagent Klaas Blokland onze mentor vanuit de politie. Hij richtte het team op, omdat het aantal diefstalaangiftes bij ouderen schrikbarend hoog was. Andere plaatsen zoals: Gorinchem, Hardinxveld en Dordrecht hebben het voorbeeld overgenomen. Er wordt veel informatie gegeven om de ouderen ervan bewust te maken dat ze gemakkelijk de prooi van het dievengilde kunnen worden."

Het winkelend publiek kent Jan inmiddels goed. Jan is te herkennen aan zijn jas of polo van Preventieteam Zakkenrollen, maar ook zonder deze werkkleding wordt hij herkend op straat. "Ik hoef mij niet te vervelen op de Kerkbuurt! Ik loop overal naar binnen en zodra ze mij zien val ik wel op. Dan zeggen ze vaak: 'Hé, daar is Jan! Die houdt de boel wel in de gaten'. Zodra de winkelier iets verdachts ziet dan bellen ze mij." Jan heeft korte lijntjes met de winkeliers, maar ook met de politie. De wijkagenten zijn erg blij met zijn hulp.

Tijdens een controleronde op de Kerkbuurt stapt hij bij verschillende winkels naar binnen. Zo is hij dan ook vaak terug te vinden bij de kledingwinkel Shoeby. "Ik heb al veel winkels zien komen en gaan. Zodra er een nieuwe winkelier bijkomt, dan ga ik mij voorstellen en geef ik mijn visitekaartje af. Ik heb een paar jaar geleden een groepsapp aangemaakt met daarin alle winkeliers. Zo kunnen we elkaar waarschuwen."

Op de Kerkbuurt komt regelmatig diefstal voor. Jan weet de winkeldieven ook weleens te betrappen. "Ik heb goed contact met de wijkagenten. Zodra er iets gebeurt dan neem ik contact met hen op. Toen hier de Marskramer nog zat was er een man met een kind aan het stelen. Door het kind leek hij minder verdacht. Hij rende toen weg met zijn kind en is aangesproken door de politie. Bij deze man thuis vonden ze toen een garage vol met gestolen spullen." Tegenwoordig is er al veel minder diefstal dan voorheen op de Kerkbuurt, dit komt onder andere door de hulp van vrijwilligers zoals Jan.

Jan is naast zijn vrijwilligerswerk ook nog verkeersregelaar bij evenementen zoals: de optocht van Sinterklaas en de avondvierdaagse in Ridderkerk, Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam. "Het leukste vind ik toch de gezelligheid en het contact met de winkeliers. Zolang ik mij goed voel, blijf ik dit werk doen. Ook al loop ik in mijn eentje. Ik heb zoveel contacten hier. Dat maakt het werk leuk!"

Het Preventieteam zakkenrollen in Sliedrecht is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Je kunt contact opnemen via het e-mailadres: info@sliedrecht.nl.

collage Zakkenrollersteam