Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht / Jongerencentrum Elektra

"Ik vind het fantastisch werk om te doen. Je hebt altijd het beste plekje van het pand." – Michael Kraaijeveld

SOJS Michael (SOJS/Elektra)

Elektra is een jongerencentrum in de gemeente Sliedrecht. De stichting zet zich sinds 1970 in met een grote groep vrijwilligers. Met als doel om jongeren te betrekken met activiteiten in de samenleving. Elk jaar trekt Elektra veel bezoekers met het gratis popfestival genaamd 'Tuinfeest'.

Als 4-jarig kind was Michael Kraaijeveld samen met zijn vader al te vinden in het pand van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS). Hij ging dan naar de presentaties van de muziekworkshops die zijn vader volgde. Toen hij wat ouder werd volgde hij zelf ook muziekworkshops. Michael startte op zijn 15e als vrijwilliger voor licht- en geluidstechniek bij het Jongerencentrum Elektra, een onderdeel van SOJS. Nu is hij bestuurder en penningmeester van de jongerenorganisatie.

Samen met 5 andere vrijwilligers houdt Michael de technische zaken bij. "Tijdens de vergaderingen stemmen we af welke vrijwilliger het licht en geluid doet. We bespreken dan of er nog dingen stuk zijn en of er nog een avond geoefend moet worden. Op zaterdagavond ben je dan aanwezig. Dat zijn wel lange diensten met het op- en afbouwen. Een bandje komt binnen en zij zetten hun instrumenten neer. Ik zorg dat de microfoons klaarstaan, doe de soundcheck en ga wat eten voordat de eerste show begint. Vaak hebben we twee bands op een avond." Om de week is er een programma in Elektra. Michael werkt de helft van deze avonden als vrijwilliger bij het poppodium.

"Het is een poppodium met pieken en dalen. De boeker kijkt wat voor muziek er in de smaak valt onder het publiek. Soms zijn er 250 mensen en soms maar 40. We zijn sinds een tijdje gestart om op vrijdagavond evenementen te organiseren voor de jongere jeugd vanaf 16 jaar. We proberen hier wat meer jongeren aan te trekken. De bandjes worden gekozen op kwaliteit en smaak van de boeker. We hebben in totaal een team van zo'n 50 tot 60 vrijwilligers. De meeste van hen zijn hier vrijwilligerswerk komen doen omdat ze al een tijdje Elektra bezoeken."

Michael pakt als bestuurder van de stichting SOJS specifiek het podiumdeel op. "Samen houden we als het bestuur de tent draaiende. Ik ben de technische vraagbaak voor iedereen. Wij zijn ook de werkgever van onze jongerenwerkers. We zorgen dat er geld is, dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en dat de administratieve dingetjes een beetje doordraaien." Michael studeert naast zijn vrijwilligerswerk nog aan de TU Delft. Daar is hij bezig met het afronden van zijn master.

"Het leukste vind ik de evenementen zelf. We zitten vaak genoeg in de stress. Als dan alles toch goed gaat en iedereen het naar zijn zin heeft, daar geniet ik het meeste van. Ik vind het fantastisch werk om te doen. En je hebt altijd het beste plekje van het pand, je staat naast de bar en je hoeft nooit door de mensen heen."

Vanaf oktober zal het jongerencentrum tijdelijk gesloten zijn door de renovatie aan het pand. Naar verwachting gaat het pand in maart 2023 weer open in een nieuw, fris jasje. Er zal dan ook een grote heropening plaatsvinden.

Elektra wordt volledig gerund door vrijwilligers. Heb jij interesse om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan contact op met Elektra via e-mailadres: bestuur@sojs.nl

collage SOJS