Vluchtelingenwerk Oekraïne

''We hebben gedaan wat we konden en alles er uitgehaald wat erin zat.'' – Marian Edelman

BonkelaarshuisMarian (Het Bonkelaarhuis)

In Het Bonkelaarhuis kunnen inwoners van Sliedrecht terecht met al hun vragen binnen het sociale domein, zoals vragen over de opvoeding, wonen, werk, zorg & welzijn, dagbesteding & participatie. Het team bestaat uit vrijwilligers en professionals die op verschillende vlakken kennis en ervaring hebben.

Begin 2022 werd Marian Edelman gevraagd door Het Bonkelaarhuis om te helpen bij het Oekraïne project. Marian die van oorsprong is opgeleid tot verpleegkundige heeft thuis 3 fantastische kinderen en een partner. ''Mijn kinderen hebben autisme. Dit vraagt een hoop zorg, aandacht en flexibiliteit. Werken op contractbasis maakt dat een stukje lastiger. Maar, als mijn kinderen op school zitten, dan wil ik niet met mijn duimen zitten draaien. Ik kan namelijk moeilijk stil zitten. Ik heb eerst wat jaren mensen begeleid met psychische problemen. Veel mensen zochten mij dan op, omdat ze mijn thuissituatie kennen. Toen deze uitdaging op mijn pad kwam ben ik meteen erin gesprongen en kon ik direct aan de slag. Mijn hulp was hard nodig voor het Oekraïne project. Ik vond het vertrouwen dat ze mij gaven heel fijn!"

Vanaf de start van het Oekraïne project kwam er veel op het bordje van Marian en haar collega's. Er moest namelijk veel uitgezocht worden. "We zeiden tegen elkaar: 'Laat maar komen'. We zijn overspoeld door alle aanmeldingen van vrijwilligers. Fantastisch hoe Sliedrecht opstaat in zo'n situatie. Voorafgaand aan het vrijwilligerswerk hebben we intakes gevoerd. Uiteindelijk hebben we ongeveer 50 vrijwilligers ingezet. We hebben echt moeten selecteren op kennis, kunde en ervaringen. Er zijn vele activiteiten georganiseerd voor jong en oud. We hebben gedaan wat we konden. We hebben alles er uitgehaald wat erin zat."

"Voor de vluchtelingen was het heel dubbel. Ze waren heel dankbaar dat ze veilig waren, maar je merkt dat het niet hun omgeving is. Verder viel het mij op dat ze constant op hun schermpje zaten om in contact te blijven met Oekraïne. Er is altijd een broer, vader of zoon die achterbleef."

Marian heeft vele heftige verhalen gehoord in haar tijd als vrijwilligster voor het Oekraïne project. Eén verhaal in het bijzonder bleef haar het meest bij. "Een Oekraïense dame had net een keizersnede gehad en zat een paar uur later in de bus hiernaartoe. Onderweg hierheen werd het ziekenhuis waar zij net was bevallen gebombardeerd. Ik ben blij dat we het gezin goed hebben kunnen opvangen.''

Marian beseft vanwege haar eigen gezin hoe belangrijk hulp van anderen kan zijn. "Ik heb zelf al zoveel hulp nodig voor mijn kinderen. Dan is het mooi als ik ook hulp terug kan geven. Als ik er voor mensen kan zijn, dan doe ik dat graag. Ik moet ook eerlijk zeggen dat het me gemakkelijk afgaat. Ik vind het helemaal geweldig en fantastisch om mensen te helpen. Het Oekraïne project is zo goed als afgesloten. Er komt vast weer een nieuw project op mijn pad. Ik blijf dit vrijwilligerswerk doen zolang het kan!"

Het Bonkelaarhuis verbindt hulpvragen van inwoners van Sliedrecht aan vrijwilligers. Het Bonkelaarhuis is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor een ander. Met elkaar kunnen we meer dragen. Wil je ook beschikbaar zijn? Kom vrijblijvend langs in Café voor elkaar op donderdagavond in de Bibliotheek, Scheldelaan 1. En informeer naar de mogelijkheden.

collage Bonkelaarhuis