Zorg en hulpverlening: Yulius

"Het mooiste vind ik dat ik deel uitmaak van het team dat de mensen hier een veilige plek biedt en het hen goed naar de zin maakt." – Arie Goudriaan

Julius Arie (Yulius)

Vrijwilligers in Sliedrecht vind je op tal van locaties. Ook bij Yulius zijn vele vrijwilligers actief. Samen met een team specialisten zetten vrijwilligers zich 24/7 in om zorg en onderwijs zo goed mogelijk af te stemmen op de vraag en behoefte van de cliënten en leerlingen die bij Yulius wonen en leren. Bij Yulius werken vooral opgeleide specialisten.

Arie is al ruim zes jaar één van de vaste gezichten bij de Inloop van Yulius in Sliedrecht. De inloop is een ontmoetingsplek voor mensen die behoefte hebben aan een praatje, een activiteit of gewoon een kop koffie of thee. Het is een prettige plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.

Arie heeft 38 jaar bij Dupont gewerkt in een technische, administratieve functie. Bij de inloop van Yulius in Sliedrecht is hij één van de vrijwilligers en ontvangt hij, samen met mijn collega’s Florina en Marian, iedereen die binnenstapt. Eén van de vaste taken die Arie op zich neemt, is het verzorgen van de maaltijden. Inmiddels staat hij bekend om zijn gehaktballen. Die staan dan ook regelmatig op het menu.

"Volgende week is het zes jaar geleden dat mijn vrouw is overleden. Ik kwam Yulius tegen bij het 'Kom erbij festival' op het Winklerplein. Bij de stand van Yulius kwam ik Carola tegen (zij werkte voorheen bij de Inloop Sliedrecht maar werktnu als coördinator vrijwilligers). Ik ben een hobbykok en gewend om voor grotere groepen te koken, en bij de Inloop zochten ze een kok. Toen ben ik uitgenodigd voor een gesprek."

Arie werkt drie dagen per week bij Yulius. Voor hem is dat voldoende, want hij werkt niet alleen bij Yulius als vrijwilliger. Ook is hij lid van Buurttoezicht waar hij in de vakantieperiode bijspringt. En als het nodig is, helpt hij als coördinator tussen de politie en de mensen die op straat lopen. Dan zit zijn week al behoorlijk vol.

"Ik ben goed ingewerkt door Carola.  Zij heeft mij bij de hand genomen en mij erg veel geleerd. Voordat ik als vrijwilliger begon, had ik de nodige vooroordelen over de bezoekers, maar hier heb ik echt van terug moeten komen. Carola gaf me dan wel eens huiswerk mee om me in te lezen. Ik heb eigenlijk een beetje privéles gehad hier, heel interessant."

Inmiddels heeft Arie geleerd dat je nooit moet vragen naar een situatie, maar dat je met een praatje vaak de mensen wel aan het praten krijgt. "Vorige week had ik een gesprek met een transgender die momenteel in de transitiefase zit. Ik dring me niet op. Als ze zelf wat kwijt willen, dan gaan ze vanzelf vertellen als ik een praatje met ze aanknoop. In het begin heb ik wel eens gedacht  'waar ben ik terecht gekomen?'. Er komen hier veel mensen uit de ggz met een rugzakje. Ik wist nergens iets vanaf. Bipolaire stoornissen? Borderline? Ik had er wel eens van gehoord, maar dat was het dan ook. Door mijn werk als vrijwilliger ben ik hier veel over te weten gekomen en heb ik veel meer begrip gekregen voor mensen die zich in deze situatie bevinden.”

Arie is na het overlijden van zijn vrouw bij Yulius gaan werken. Zijn collega's Florina en Carola hebben hem destijds goed opgevangen. "Ik noem ze altijd 'mijn vlinders'. Het was en is een warm bad hier. Florina heeft ontzettend veel ervaring binnen de ggz en zij betrekt me overal bij. Ze heeft zo'n bak ervaring. Daar kan ik heel veel van leren. Er komen hier ook wel eens mensen binnen die m'n pet te boven gaan. Er wordt niet over mensen gepraat tegen andere bezoekers. Mensen moeten zich hier veilig voelen."

Vrijwilligerswerk kan je om diverse redenen doen. Eén van de drijfveren voor Arie is dat je bij Yulius ontzettend gewaardeerd wordt. "Net stapte er iemand binnen die hier al een jaar niet meer geweest was. Hij zag mij rijden en dacht: ik ga weer eens bij Arie kijken. Dat is heel waardevol. Ik ben er eigenlijk toevallig ingerold, maar heb het vreselijk naar mijn zin."

Arie voelt zich echt onderdeel van het team. "Er wordt ook aan mij gevraagd wat ik van bepaalde dingen vind. Ik draai hier zonder meer mee. Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Het mooiste vind ik dat ik deel uitmaak van het team dat de mensen hier een veilige plek biedt en de mensen goed naar de zin maakt. Mensen kunnen hier zo genieten van lekker eten. Onder andere van mijn inmiddels beroemde gehaktballen.''

Heb je interesse om vrijwilliger te worden bij Yulius? Alle hulp is welkom. Neem dan contact op met de organisatie via: www.yulius.nl/vrijwilligerswerk-1 of bel de coördinator vrijwilligerswerk (Carola de Jong, 06 42 77 86 27).

collage Yulius