Investeren in klimaatbewuster wonen: Wat kun je doen?

20221031 regelingen klimaatbewuster wonenDoor het grote aanbod van subsidies, leningen en informatieloketten is het soms lastig om te weten waar je gebruik van kunt maken als je je woning wilt verduurzamen. Welke subsidies zijn er allemaal beschikbaar? En hoe vind je een betrouwbare installateur? Wij zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Waar te beginnen?

Op verbeterjehuis.nl kun je een korte verbetercheck doen om de huidige staat van je woning en mogelijke verbeteringen te bekijken. Ook vind je er tips voor energiebesparingen, het aanvragen van offertes en een overzicht van beschikbare subsidies en leningen in jouw gemeente.

Subsidies

Woningeigenaren kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Deze subsidie kan worden gebruikt om een aansluiting op het warmtenet, isolatie, warmtepomp of zonneboiler deels te bekostigen. Als isolatiemaatregel gelden vloer-, spouwmuur-, en dakisolatie, maar ook HR++ glas en kozijnen. Bij het nemen van één isolatiemaatregel krijgt de woningeigenaar tot ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Bij het nemen van twee maatregelen of meer, waarvan één isolatiemaatregel, ontvangt de woningeigenaar tot ongeveer 30% van de totale gemiddelde kosten aan subsidie. De ISDE subsidie is ook beschikbaar voor VvE's.

Voor zonnepanelen zijn géén subsidies beschikbaar; wel kun je de btw terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 hoef je zelfs helemaal geen btw meer te betalen. Voor overige werkzaamheden, zoals een uitbouw, airco's en ventilatie zijn geen subsidies beschikbaar.

Leningen

De gemeente Sliedrecht biedt eigenaar-bewoners een Duurzaamheidslening aan. Deze lening kan worden gebruikt om een scala aan verduurzamingsmaatregelen te bekostigen, zoals isolatie, zonnepanelen, een groen dak of een warmtepomp. De Duurzaamheidslening bedraagt tussen de €2.500 en €15.000 euro en heeft een looptijd van 120 of 180 maanden tegen een vaste rente van 1,6%.

Het Nationaal Warmtefonds biedt daarnaast de Energiebespaarlening aan voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen. Dit is een lening van tussen de €1.000 en €65.000 met een variabele looptijd en een rentepercentage van tussen 3,95% en de 4,45%. Eigenaar-bewoners met een verzamelinkomen van minder dan €45.014 betalen 0% rente. Ook bewoners met beperkte leenruimte, 75+'ers, en VvE's komen in aanmerking voor een Energiebespaarlening.

Uitvoering

Op het Regionaal Energieloket Sliedrecht kun je informatie vinden over gecertificeerde lokale vakspecialisten voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonne-energie, ventilatie, verwarmingssystemen en overige maatregelen. Daarnaast vind je er een overzicht van beschikbare subsidies en besparingstips, lokale acties in Sliedrecht en mogelijkheden voor persoonlijk advies.