Gladheidbestrijding

In de wintermaanden kan het glad zijn op straat. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en overlast geven. De gemeente Sliedrecht probeert dit zoveel mogelijk te voorkomen. Maar we houden ook rekening met het milieu en kosten.

Gladheidbestrijding

Vanaf 1 november staan de medewerkers van de buitendienst weer paraat om de gladheid te bestrijden. Dagelijks krijgen zij een bericht met de gladheidvoorspellingen in de gemeente. Met deze voorspellingen wordt bepaald of er gestrooid gaat worden en wanneer. Ook houden ze de dijkopgangen goed in de gaten. Hier kan het namelijk wat eerder glad worden. Het gladheidseizoen duurt tot 1 april.

Het strooien van zout is de belangrijkste manier om gladheid te voorkomen. Maar zout is slecht voor het milieu. En tot slot hebben we natuurlijk te maken met de kosten van gladheidsbestrijding. Die moeten we beperkt zien te houden. De uitkomst van al deze afwegingen vindt u terug in het gladheidsbestrijdingsplan.

Strooiroutes

  • Als het op enkele plaatsen in de gemeente glad wordt, zal er 1 wagen uitrukken om hier te strooien. Als het overal glad wordt, dan gaan de medewerkers de 4 routes strooien. In deze routes zijn de doorgaande wegen opgenomen en de doorgaande fietspaden. De straten in Baanhoek-West die vorig jaar aan de strooiroutes zijn toegevoegd, zijn ook dit jaar weer opgenomen in de routes.
  • We kunnen natuurlijk niet overal strooien. En we moeten dus keuzes maken op welke wegen er wel of niet gestrooid gaat worden. Hierbij houden we rekening met de busroutes, de omgeving van zorginstellingen en/of ouderencomplexen en supermarkten, maar ook met scholen die in de buurt liggen.
  • Indien er door werkzaamheden onderbrekingen zijn in de vastgesteld strooiroutes, zullen wij de ingestelde omleiding strooien. Dit kan dus tijdens het strooiseizoen wisselen.
  • Straten waar het erg krap is, waar weinig verkeer komt, of die doodlopend zijn strooien we niet. De trottoirs worden ook niet gestrooid.

Een overzicht van de straten die gestrooid worden en het gladheidbestrijdingsplan kunt u vinden op onze website. Ook ligt deze informatie ter inzage op het gemeentekantoor.

Trottoirs sneeuw en ijsvrij

Om trottoirs sneeuw en ijsvrij te houden doen we een beroep op u. U kunt zelf uw stoep sneeuw en ijsvrij maken. En ook uw buren hierbij helpen. Op de gemeentewerf kunt u als inwoner gratis een emmer met strooizout ophalen. Wel zelf een emmer meenemen (maximaal 1 per keer). Bedrijven moeten zelf voor hun strooizout zorgen.

Wat kunt u nog meer doen

Ondanks dat de gemeente strooit tijdens de gladheid, kan het altijd glad zijn. U moet hier goed rekening mee houden en uw rijgedag aanpassen aan de omstandigheden.

  • Niet te hard rijden;
  • Niet te snel door de bochten en;
  • Rekening houden met een langere remweg;
  • Houdt rekening met de overige weggebruikers, want voetgangers en fietsers hebben ook last van de gladheid.

Een tip: als u uw ruiten moet krabben, dan kan de weg ook glad zijn.

Heeft u een melding over de gladheid, dan kunt u deze via Fixi aan ons laten weten.

Plattegrond Sliedrecht route A

Plattegrond Sliedrecht route B

Plattegrond Sliedrecht route C

Plattegrond Sliedrecht route D

strooiwagens