Storingen straatverlichting

Hier vindt u meer informatie over de soorten storingen en de oplostijden van de openbare straatverlichting.

Gemeente of Stedin?

Als de verlichting het niet doet dan kan dat te maken hebben met de lamp of met de stroomkabel. Daarbij is bovengrondse deel van de verlichting is eigendom van de gemeente en de ondergrondse stroomkabels van netbeheerder Stedin. Om een storing door de juiste partij te laten oplossen, wordt eerst bepaald of het een lamp- of een kabelstoring is.

Hoe lang duurt het voordat de storing wordt verholpen?

Dit is afhankelijk van het veiligheidsrisico, de oorzaak en het aantal lantaarns dat niet brandt.

  • Bij één lamp die niet brandt: de oorzaak zit vermoedelijk in de lamp. De gemeente streeft naar een oplossing binnen zes werkdagen (via de onderhoudsaannemer openbare verlichting).  
  • Bij vijf of meer lichtpunten die niet branden: er is waarschijnlijk iets mis met de stroomkabel van de netbeheerder. De gemeente geeft de storing door aan Stedin die binnen twee werkdagen aanvangt met het oplossen van de storing.
  • Wanneer de oorzaak niet duidelijk is: het kan langer duren voordat een storing opgelost is. De melder krijgt hierover terugkoppeling van de gemeente.

Gevaarlijke situaties

Het kan voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan:

  • Het deurtje van de lichtmast ontbreekt (de elektrische bedrading onbeschermd);
  • De lantaarn bungelt los aan de lichtmast;
  • De lichtmast is aangereden en ligt over de weg;
  • De lichtmast staat gevaarlijk scheef.

In deze gevallen wordt de gevaarlijke situatie zo snel mogelijk na melding veilig gemaakt.

Storing verholpen maar nog geen licht?

Dit kan verschillende oorzaken hebben:

1. Kabelstoring in plaats van lampstoring

De aannemer van de gemeente kan overdag niet constateren of er een kabelstoring is omdat er 's avonds pas spanning op de kabel komt. Wel wordt er met een aggregaat getest of de lamp het doet. Als de lamp het doet dan wordt de melding als opgelost beschouwd. Als de oorzaak echter een kabelstoring is dan brandt de verlichting ’s avonds tóch niet.

2. Sluimerstoring

Alleen bij bepaalde omstandigheden treedt storing op in de verlichting. Bijvoorbeeld bij een zwakke plek in een kabel waar vocht bij kan komen; bij droog weer doet de verlichting het dan en bij nat weer niet. Bij het verhelpen van de storing lijkt alles dan soms prima te werken. Sluimerstoringen zijn lastig op te sporen en kunnen daardoor meer dan twee weken duren.

Wij hebben uw meldingen nodig!

Mogelijk dat u bericht hebt gekregen van een opgeloste storing maar tóch doet de verlichting het nog niet. Pas bij een nieuwe melding kan worden nagegaan of het aan de lamp of kabel ligt. U helpt ons daarom door het doen van een nieuwe melding, liefst met een korte toelichting.

Bedankt voor uw oplettendheid!