Als de sirene gaat?

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen we de sirenes. Op die maandag is er dus geen alarm en hoeft u niks te doen. Gaan de sirenes op een ander moment af, dan is er wel iets aan de hand.

De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene? Dan is de waarschuwing voor u! Hoort u zelf niet goed? Vraag dan of mensen in uw buurt u willen waarschuwen als de sirene gaat.

Wat moet u doen als u de sirene hoort?

1. Ga naar binnen

  • Binnen loopt u zo min mogelijk gevaar. Bent u buiten aan het werk of aan het winkelen? Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis.
  • Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op.
  • Zit u in de auto? Parkeer deze en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet? Zet dan de auto stil langs de kant van de weg. Zet de motor en ventilatie uit en blijf in de auto.
  • Geef anderen de gelegenheid bij u te schuilen.
  • Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken? Waarschuw ze dan!

2. Sluit ramen en deuren

Bij een zwaar ongeval kunnen er gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Sluit daarom ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters en ontluchtingskokers. Plak openingen desnoods af met kranten of plastic. En zet als het kan de mechanische ventilatie uit of op de laagste stand.

3. Luister naar de rampenzender

Als de sirene gaat, is Radio Rijnmond de officiële rampenzender. U vindt deze zender op 93,4 FM (in de ether) en 96,1 FM (op de kabel). TV Rijnmond vindt u op kanaal 63, frequentie 808.00. Op deze zender hoort u wat er aan de hand is. U krijgt instructies en adviezen.

4. Wanneer is het buiten weer veilig?

Het is niet zo dat als de sirene stopt, alles weer veilig is. Op de rampenzender hoort u wanneer het weer veilig is om naar buiten te gaan.