Speel- en sportplekken

In Sliedrecht willen we dat kinderen, ouders en ouderen elkaar in de wijk kunnen ontmoeten. Daarom zorgen we voor veilige en prettige speel- en sportplekken. Dat staat in het uitvoeringsbeleid speel- en sportruimte in Sliedrecht.

We kiezen voor goede speelplekken waar genoeg te beleven is. Daarom hebben we op verschillende plekken sport- en speelplekken samengevoegd. Zo zijn er nu 66 aantrekkelijke speel- en sportplekken, die passen bij de behoeften van de verschillende doelgroepen. In 2020 zijn de laatste speelplaatsen opgeknapt en heringericht.

Ruimte om te spelen

In 2016 heeft de gemeenteraad het uitvoeringsbeleid speel- en sportruimte vastgesteld. Uit onderzoek bleek dat de speelvoorzieningen niet goed waren verdeeld over buurten en leeftijden. Zo waren er speelplekken waar weinig kinderen in de buurt (meer) wonen. Of speelplekken met maar één of een paar toestellen, waar maar een paar kinderen komen. Het uitvoeringsbeleid gaat uit van centrale speelplekken, steunplekken en speelprikkels.

Centrale speelplek

Een centrale speelplek in de buurt is zoveel mogelijk geschikt voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Het zijn echt leuke sport- en speelplekken waar kinderen, jeugdigen, jongeren en volwassenen elkaar kunnen ontmoeten.

Steunplekken

In buurten waar (nog) veel jonge kinderen wonen van 0 tot en met 5 jaar, zijn simpele speelplekken dicht bij huis. Verder staan er hier en daar speelprikkels: objecten die niet per se gemaakt zijn om te spelen, maar wel de fantasie prikkelen. Denk aan betonnen poefjes, bielzen, palen, bollen en muurtjes. Maar ook bomen en boomstammen, grasheuveltjes, hagen en struiken. Of knikkerpotjes, stapstenen en spellen op tegels (pleinplakkers).