Succesvol eerste dorpsgesprek met 50 deelnemers

Inwoners en maatschappelijk partners van Sliedrecht hebben op zaterdag 19 oktober 2024 deelgenomen aan het eerste dorpsgesprek van de gemeente Sliedrecht. In totaal waren er 50 mensen aanwezig. In de Multifunctionele Accommodatie (MFA) aan de Stationsweg 4 is gesproken over hoe we in Sliedrecht kunnen komen tot het maken van buurtagenda’s. De gemeente Sliedrecht kijkt terug op een vruchtbaar en succesvol eerste dorpsgesprek.

Wethouder Cees Paas opende het dorpsgesprek om 10.00 uur met een welkomstwoord. De wethouder vertelde dat de dorpsgesprekken bedoeld zijn om samen te werken aan een mooier Sliedrecht. “Daarbij is het belangrijk dat we naar elkaar omkijken en met elkaar in gesprek gaan, ook als we het soms niet eens zijn met elkaar”, aldus wethouder Paas.

Tijdens het dorpsgesprek waren naast inwoners ook verschillende partners aanwezig, zoals de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO), gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD), scholen, het Bonkelaarhuis, de Sociale Moestuin, de Voedselbank, het Preventieteam Zakkenrollen, de Stichting Sliedrecht Groen en meer. Het doel van dit eerste dorpsgesprek was om te komen tot een plan van aanpak voor het maken van buurtagenda’s.

Eerste dorpsgesprek in MFA Elektra

Na het openingswoord van wethouder Paas werd het programma toegelicht en gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. De deelnemers gingen in groepjes van vijf om tafel en er vonden drie gespreksrondes plaats. Bij iedere ronde veranderde de samenstelling van deelnemers aan de tafels. Op deze manier spraken verschillende mensen elkaar wat resulteerde in veel uitwisseling van kennis en gedachten.

Mooie ideeën werden geopperd en genoteerd op papieren tafelkleden. Vervolgens werden de belangrijkste ideeën en inzichten door de deelnemers samengevat. Naast mooie ideeën, werden er ook aandachtspunten genoemd. Zo waren deelnemers kritisch op de saamhorigheid in de samenleving, zowel met elkaar als met de gemeente en maatschappelijk organisaties.

Na de gesprekken was het tijd om samen te vatten. De opbrengsten van de ochtend werden met elkaar gedeeld. Daarna werd er geluncht en het dorpsgesprek afgesloten. Al met al kijkt wethouder Paas terug op een succesvol dorpsgesprek. “Ik heb het dorpsgesprek als een gezellige, maar bovenal zinvolle ochtend ervaren en kijk uit naar het tweede dorpsgesprek.”

Eerste dorpsgesprek in MFA Elektra

Waarom we kiezen voor buurtagenda’s

De gemeente Sliedrecht wil meer ruimte aan inwoners geven. Een veelgebruikt middel daarbij is een buurtagenda. In een buurtagenda staan de belangrijkste verbeteringen voor een buurt. De bewoners, ondernemers, organisaties en gemeente bepalen samen wat het meest belangrijk is. Zij voeren ook samen de verbeteringen uit. Allereerst wordt gewerkt aan een plan om voor iedere buurt een agenda te maken. Om te komen tot dit plan worden twee dorpsgesprekken georganiseerd.

Het tweede dorpsgesprek vindt medio december plaats. Heeft u vragen over onze dorpsgesprekken of over de buurtagenda’s? Dan kunt u terecht bij Jesse Koppelaar, bereikbaar op 0638912625 of j.koppelaar@sliedrecht.nl.

Eerste dorpsgesprek in MFA Elektra