Feiten, cijfers en onderzoek

Hoeveel inwoners heeft Sliedrecht? Wat is het gemiddelde inkomen in onze gemeente? Wat vinden inwoners van de leefbaarheid in onze gemeente? Het Onderzoekcentrum Drechtsteden brengt het in kaart!

Het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD) is het onderzoekbureau van de gemeenten in de Drechtsteden. Het OCD voert regelmatig onderzoeken uit voor gemeenten en bijvoorbeeld de Sociale Dienst Drechtsteden en Bureau Drechtsteden. Maar ook voor andere organisaties.

Aantal inwoners en andere cijfers

Bent u op zoek naar het aantal inwoners van Sliedrecht of het aantal woningen in de gemeente? Bij het Onderzoekcentrum Drechtsteden vindt u allerlei cijfers over de gemeente Sliedrecht. De cijfers gaan over verschillende thema's. Bijvoorbeeld bevolking, inkomen, leefbaarheid en veiligheid, milieu, vrije tijd of welzijn en zorg. U kunt ze bekijken via Drechtsteden in cijfers.

Onderzoek en enquêtes

Onderzoek begint meestal met een vraag. Die vraag kan gaan over allerlei onderwerpen. Hoe veilig voelen inwoners zich? Hoe kijken mensen tegen hun wijk aan? Welke winkels mist men in de gemeente? Het OCD bekijkt hoe zo'n vraag het beste beantwoord kan worden. Bijvoorbeeld door een enquête te houden onder inwoners. Daarnaast maakt het OCD gebruik van bronnen, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, Centraal Plan Bureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Doet u mee aan onderzoek?

Door mee te doen aan onderzoek kunt u uw mening geven over het beleid van de gemeente en uw wensen duidelijk maken. Het invullen van een vragenlijst kost vaak weinig tijd en u hoeft er uw huis niet voor uit. De meeste vragenlijsten kunt u namelijk online invullen. Antwoorden op enquêtes verwerkt het OCD altijd anoniem. De gemeente kan dus niet zien wie welk antwoord heeft gegeven.

Bewonerspanel

Soms wil de gemeente snel weten wat inwoners denken of willen. Dan zet het OCD het Bewonerspanel in. Dit is een digitaal panel van inwoners die hun mening geven over de buurt, de woonomgeving en andere onderwerpen. Hoe meer inwoners meedoen, hoe beter! Doet u ook mee? U krijgt dan een paar keer per jaar een e-mail met een link naar een korte vragenlijst op internet. U kunt per onderwerp beslissen of u mee wilt doen. Aanmelden kan op de website van het Onderzoekcentrum Drechtsteden.

Kijk voor meer informatie op www.onderzoekcentrumdrechtsteden.nl