Over Sliedrecht

 • Over Sliedrecht

  Sliedrecht is een dorp dat slingert langs de rivier 'Beneden Merwede'. Het ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park De Biesbosch en heeft ook binnen de gemeentegrenzen veel groen.

 • Geschiedenis

  Wist u dat Sliedrecht oorspronkelijk op de andere oever van de Merwede lag? Vermoedelijk was daar halverwege de elfde eeuw al een dorp dat 'Sclidreth' heette. Een oorkonde uit 1064, die later weliswaar vals bleek, noemt het dorp al.

 • Wapen van Sliedrecht

  Toen het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd opgericht kregen alle gemeenten het verzoek om een voorstel voor een gemeentewapen in te dienen bij de Hoge Raad van Adel. De gemeente Sliedrecht kwam op 24 juli 1816 in het bezit van een gemeentewapen.

 • Feiten en cijfers

  Het onderzoekcentrum Drechtsteden brengt jaarlijks 'Kerncijfers Drechtsteden' uit. Daarin staan per thema de belangrijkste en meest recente cijfers en ontwikkelingen in de regio Drechtsteden op een rij.

 • Gemeentegids

  De gemeente Sliedrecht verspreidt jaarlijks de gemeentegids huis-aan-huis. In de gemeentegids vindt u informatie over de gemeentelijke diensten en het bestuur van de gemeente. U kunt ook informatie vinden over diverse bedrijven en instellingen in en rond de gemeente Sliedrecht.

 • Gebouwen

  Raadhuis en Gemeentekantoor

 • Bereikbaarheid

  Op deze pagina vindt u informatie over de bereikbaarheid van Sliedrecht.

 • Stedenband met Orăştie

  De gemeente Sliedrecht heeft sinds 2001 een stedenband met de gemeente Orăştie in Roemenië. Een speciale band op basis van gelijkwaardigheid. In de afgelopen jaren heeft Sliedrecht een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van het gemeentelijk bestuur in Orăştie door het geven van informatie op het gebied van sociaal-maatschappelijke hulpverlening, economische zaken, onderwijs en cultuur.

 • Ontwikkeling van Sliedrecht

  Sliedrecht ligt aan de rivier de Merwede aan de rand van de Alblasserwaard, een veenweidegebied. Het veengebied was oorspronkelijk begroeid met moerasbos. Dit werd vanaf de 10e/11e eeuw ontgonnen voor agrarische doeleinden. De oevers van de Merwede werden hierbij als ontginningsbasis gebruikt. Vanaf de oevers werd het veen in lange, smalle opstrekkende kavels naar achteren toe opgedeeld.