Wapen van Sliedrecht

Het wapen van Sliedrecht is een gouden schuinkruis. Bovenop het schild staat een gouden kroon. De gemeente gebruikt het wapen bij officiële gelegenheden en op officiële documenten.

Wapen van SliedrechtToen het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 werd opgericht, konden alle gemeenten een voorstel doen voor een gemeentewapen. De gemeente Sliedrecht kreeg op 24 juli 1816 een gemeentewapen. Het is afgeleid van het wapen van de familie Van Lokhorst.

Gebruik van het wapen

Alleen de gemeente Sliedrecht mag het wapen gebruiken. We doen dit bij officiële gelegenheden en op officiële documenten. U kunt bij het college van burgemeester en wethouders vragen om toestemming voor gebruik van het wapen. Maar het college geeft zelden toestemming. Want de gemeente wil het unieke karakter van het wapen garanderen.

Officiële besluiten

•    24 juli 1816: het officiële toekenningsbesluit: 'Van goud, beladen met een Bourgondisch kruis van sabel.'
•    23 augustus 1961: toestemming om aan het wapen een kroontje toe te voegen: 'Van goud, beladen met een Bourgondisch kruis van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.'
•    25 augustus 1988: onderzoek wees uit dat het geen Bourgondisch, maar een groot uitgeschulpt schuinkruis is: 'In goud een groot uitgeschulpt schuinkruis van sabel. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.'

Het schuinkruis staat ook op de vlag van Sliedrecht. Deze kunt u bestellen bij de Historische Vereniging Sliedrecht.