Lege blikjes zijn geld waard!

Vanaf zaterdag 1 april is er ook statiegeld ingevoerd op alle blikjes met een inhoud van maximaal 3 liter. Dat betekent dat er € 0,15 cent extra gerekend wordt op elk blikje. Met de invoering van het statiegeld willen we voorkomen dat blikjes in de natuur terecht komen. Jaarlijks belanden er namelijk 150 miljoen blikjes als zwerfafval in de natuur. Onnodig en zonde van de natuur!

statiegeld blikjeWat zijn de verwachtingen?

De verwachtingen voor statiegeld op blikjes zijn hoog. Vanaf 2024 is het doel om jaarlijks 90% van alle 2,5 miljard blikjes in Nederland in te zamelen. Zo houden we ook de straten van Sliedrecht schoon en verdienen we nog wat extra's voor onze eigen portemonnee.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het inleveren van lege blikjes is hetzelfde zijn als dat van de plastic flessen. De blikjes kun je inleveren bij de supermarkt of bemande tankstations. Ook Sliedrechtse sportverenigingen kunnen meedoen met dit initiatief. Door een inzamelingspunt te creëren op je sportcomplex stimuleer je leden om afval gescheiden in te leveren en daarmee steunen ze het goede doel.

Je kunt een blikje inleveren als het voorzien is van een statiegeldlogo en het een scanbare barcode heeft. Om de barcode goed te kunnen lezen mag het blikje niet ingedeukt zijn. Na het succes met statiegeld op kleine plastic flesjes kan er hopelijk met het metalen blikje een nieuwe stap gezet worden om de natuur schoon te houden en meer grondstoffen te hergebruiken.

Meer weten? Zie de website van Rijksoverheid.

#jouwafvalisgeldwaard

SN - BLIK - RVM Poster A3 - BLIK