Alles wat u moet weten over de Europese verkiezingen

Op donderdag 6 juni 2024 is de Europees Parlementsverkiezing. We kiezen dan de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Stemmen kan op die dag van 07.30 tot 21.00 uur. In Sliedrecht zijn er 14 stemlocaties. Hier vindt u ook de tussentijdse opkomstcijfers.

Als u uw stem uitbrengt in de gemeente waar u woont, dan moet u in het bezit zijn van uw stempas en een origineel identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart). Bent u uw stempas kwijt? Een nieuwe stempas aanvragen kan online tot 3 juni 12.00 uur en bij de balie van de gemeente tot 5 juni 12.00 uur.

Stemt u in een andere gemeente dan waar u woont? Dan moet u in het bezit zijn van een kiezerspas. Een kiezerspas kunt u online aanvragen tot 3 juni 12.00 uur en bij de balie van de gemeente tot 5 juni 12.00 uur.

In het stembureau gaat u alleen het stemhokje in. Ter plaatse mag u niet aan iemand vragen om namens u te stemmen. Het is wel mogelijk om vooraf iemand te machtigen om namens u een stem uit te laten brengen voor de Europese verkiezingen. Meer informatie over machtigen vindt u op de pagina verkiezingen.

Heeft u nog geen idee op wie u gaat stemmen? Vul online de stemwijzer in via eu.stemwijzer.nl.

Houd rekening met de Avondvierdaagse

Van dinsdag 4 tot en met vrijdag 7 juni vindt de Avondvierdaagse plaats in Sliedrecht. Het advies van burgemeester Jan de Vries is om op donderdagavond 6 juni de stemlocatie Trimclubgebouw ABC aan de Thorbeckelaan 102 niet met de auto te bezoeken. Op deze manier houdt u rekening met de deelnemers van de Avondvierdaagse.

In Sliedrecht zijn 14 stembureaus, die allemaal toegankelijk zijn voor mindervaliden. U vindt een overzicht van de stemlocaties op de website van de gemeente. Op het gemeentekantoor is een stemmal aanwezig voor kiezers die slechtziend of blind zijn. Meer informatie over de Europese verkiezingen is te vinden op de pagina verkiezingen.