Bijeenkomst Ondermijning en cybercriminaliteit

De gemeente Sliedrecht organiseert op 13 mei 2024 in samenwerking met de gemeente Hardinxveld-Giessendam, de Bedrijfskern Hardinxveld-Giessendam, Ondernemend Hardinxveld en de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) een bijeenkomst over ondermijning en cybercriminaliteit voor de leden van deze ondernemersverenigingen. Op 19 juni 2024 volgt een bijeenkomst waaraan ook andere gemeenten in de regio Drechtsteden deelnemen.

Jan de Vries, burgemeester van de gemeente Sliedrecht en portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, benadrukt het belang van digitale veiligheid in onze samenleving. "Als burgemeester zie ik dat deze digitale ontwikkelingen ook gevolgen kunnen hebben voor de openbare orde en veiligheid in Sliedrecht. Daarom vind ik het zo belangrijk dat onze ondernemers nu stil staan bij ondermijning en cybercriminaliteit."

Wethouder Economie, Roelant Bijderwieden vindt het cruciaal dat de ondernemers in Sliedrecht en omgeving samenwerken en van elkaar leren. "Met deze kennis kunnen we in Sliedrecht een veilig ondernemersklimaat creëren en behouden. Het is fijn dat de ondernemersverenigingen deze avond hebben opgezet. En ik ben blij dat het Ondernemersfonds Sliedrecht met succes projecten op het gebied van veiligheid heeft gestart. Zo worden er op bedrijventerreinen wekelijks schouwen uitgevoerd en zijn er bewakingscamera’s geïnstalleerd."
   
Mocht u zelf slachtoffer zijn van gedigitaliseerde criminaliteit doet u dan direct aangifte bij de politie.

Aanmelden

Leden van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) kunnen zich tot uiterlijk 9 mei aanmelden via het secretariaat van de VSO.

Gert-Jan Kon artikel cybercrimeInstallatiebureau Kon opgelicht

'Zeg geen ‘ja’ in een telefonisch verkoopgesprek'

Gert Jan Kon, eigenaar van het bedrijf Installatiebureau Kon in Hardinxveld-Giessendam is in december 2023 slachtoffer geworden van gedigitaliseerde criminaliteit. Hij vertelt hoe één van zijn medewerkers, zonder te weten, 'ja' heeft gezegd op advertentieruimte in een niet bestaande stadsgids. Dit is zomaar een voorbeeld en kan iedereen overkomen!

Telefoon! Een medewerker van Installatiebureau Kon neemt op. Het blijkt een advertentieverkoper. De medewerker beantwoordt de vragen en hangt op. Even later blijkt het gesprek te zijn opgenomen en de vragen en antwoorden verknipt. Het gevolg van deze 'slimme' telefonische verkooptruc: Kon blijkt, zonder het te weten, ja te hebben gezegd op advertentieruimte in een niet bestaande stadsgids. Het bedrijf is opgelicht.

'Oplichters komen ermee weg'
Directeur Gert-Jan Kon wil via dit artikel bewustwording creëren bij collega-ondernemers en particulieren: “Ze gaan heel slim te werk. Zodra je een keer ‘ja’ zegt in zo’n telefoongesprek, knippen ze die ‘ja’ later na de vraag: dus u wilt een advertentie kopen? En er is niets tegen te doen. Dat frustreert me nog het meest. De oplichters komen ermee weg.”

Vraag aanbod per mail
Het bedrijf heeft de factuur van de oplichters niet betaald. “Geen cent. En na een aantal intimiderende telefoontjes stopte het eisen van geld. Mijn advies is: ga geen verkoopgesprek per telefoon of aan de deur aan. En vermijd sowieso het woord ‘ja’, ‘dat klopt’, ‘akkoord’ of woorden van die strekking, want dat misbruiken ze later in een montage. Wees kort en vraag om een aanbod per e-mail.”

Bijeenkomst over oplichting
Een wet om deze vorm van oplichting aan te pakken, is er nog niet. De gemeente erkent de oplichting en werkt ook aan bewustwording onder burgers en ondernemers. In het tweede kwartaal van 2024 organiseert de gemeente bijvoorbeeld een bijeenkomst voor ondernemers, onder andere over dit onderwerp. Verder, zo zegt de gemeente, is het aan de politie om (waar mogelijk) strafrechtelijk op te treden. Hiervoor is sowieso een aangifte nodig.