Het verhaal van Cennet Uyar

"Er gaan zoveel deuren voor me open dankzij Kansrijk Sliedrecht"

Cennet Uyar"Twijfel niet en grijp je kans", zegt Cennet Uyar (40) over Kansrijk Sliedrecht. Ze heeft net haar laatste examen glansrijk afgerond. "Het was niet altijd makkelijk om weer in de schoolbanken te zitten. Maar met het nodige doorzettingsvermogen kom je er wel!"

Moeilijke start

Cennet is een bekend gezicht voor veel Sliedrechters. Al jaren helpt ze bijvoorbeeld mensen met een taalachterstand of schulden. Ook tolkt ze op school voor ouders die niet goed Nederlands spreken. Zelf heeft ze een moeilijke start gehad, vertelt ze. "We hadden thuis geen geld voor een studie. Dus ging ik vanaf m'n 13e aan het werk. Ik volgde een beroeps begeleidende leerweg en werd kapster. Ik trouwde jong en stopte met werken om er te zijn voor de kinderen. Maar op een gegeven moment kwamen de muren op me af. Zeker nadat mijn zusje overleden was."

School en stage

Een moeilijke tijd, maar Cennet krabbelde op. Toenmalig wethouder Hanny Visser wees haar op Kansrijk Sliedrecht. "Ik ben gaan kijken en er toen voor gegaan! Dat betekent: één dag in de week naar school en daarnaast stage lopen. Een stageplek regel je in principe zelf. Ik kon terecht bij De Bron Thuiszorg in Rotterdam. Met mijn stagebegeleider ging ik elke ochtend op pad om cliënten te helpen met wassen, aankleden en ontbijt klaarmaken. Ik wilde graag in de zorg aan de slag, maar je kunt natuurlijk ook een andere richting kiezen. Op school krijg je theorie, zoals rekenen en schrijven. Ook zaken zoals het voeren van een gesprek komen aan bod. In het begin vond ik het best zwaar, maar de docenten slepen je er echt doorheen. En ik was heel gemotiveerd: na de kerstvakantie haalde ik ineens allemaal achten en negens. Mijn laatste examen heb ik net afgerond met een tien!"

Nooit durven dromen

Cennet is heel blij met haar diploma. "Je bent nooit te oud om te leren", zegt ze. "Als je wilt, dan kun je je doel bereiken. Er gaan zoveel deuren voor me open dankzij Kansrijk Sliedrecht. Op mijn stageplek hebben ze al gezegd dat ze me graag willen houden. Maar ik wil nu eerst verder met een mbo niveau 2-opleiding zorg en maatschappelijk werk. Waarschijnlijk kan ik zelfs op een hoger niveau beginnen en krijg ik vrijstellingen. Ik had dit nooit durven dromen, het is heel bijzonder om zo ver te komen."

Trots!

Ook Cennets studiegenoten hebben hun diploma gehaald. "Het was een leuke, gemengde groep van verschillende leeftijden en met uiteenlopen achtergronden", blikt Cennet terug. "Iedereen kreeg de aandacht en steun van de docenten. Ik kreeg ook hulp van mijn kinderen, die alle drie nog op school zitten. We maakten samen huiswerk en ze hielpen met verslagen en het indelen van mijn tijd. Nu zijn ze hartstikke trots op me, net als mijn man. En ikzelf trouwens ook. Kansrijk Sliedrecht heeft me zelfvertrouwen gegeven!"

 

Naar Kansrijk Sliedrecht