Vraag en antwoord: jaarwisseling, vuurwerkoverlast en handhaving

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen over de jaarwisseling, overlast van (illegaal) vuurwerk en handhaving.

Jaarwisseling

Zijn de afvalbakken en ondergrondse containers in de gemeente afgesloten rond de jaarwisseling?
Om vernielingen en brandstichting te voorkomen zullen ook dit jaar de afvalbakken en ondergrondse containers worden afgesloten. Vanaf donderdag 22 december wordt er begonnen met het afsluiten van de afvalbakken (met uitzondering van het winkelgebied). U kunt uw afval en de hondenpoepzakjes dan nog wel kwijt in de ondergrondse containers. Op vrijdag 30 december worden de afvalbakken bij de supermarkten en in het winkelgebied afgesloten. De ondergrondse containers worden op zaterdag 31 december, oudejaarsdag, afgesloten. Na de jaarwisseling, zondag 1 januari worden de ondergrondse containers weer snel gebruiksklaar gemaakt. De afvalbakken worden vanaf maandag 2 januari weer open gemaakt. U kunt brand voorkomen door geen afval naast de afgesloten containers te plaatsen.

Heeft de milieustraat aangepaste tijden rond de jaarwisseling?
Er zijn geen aangepaste openingstijden rondom de jaarwisseling. Op zaterdag 31 december (oudejaarsdag) is de milieustraat zoals gebruikelijk vanaf 13.00 uur gesloten.

Zijn er in Sliedrecht vuurwerkvrije zones?
In Sliedrecht zijn er geen vuurwerkvrije zones. Vuurwerkvrije zones zijn lastig te handhaven gezien de inzet die al noodzakelijk is voor regulier toezicht rond de jaarwisseling.

Waar laten we vuurwerkafval en kerstbomen  na de jaarwisseling?
Na de feestdagen kunt u uw oude kerstboom en/of volle zak vuurwerkafval op donderdag 5 januari 2023 tussen 12.00 en 15.30 uur inleveren op de volgende locaties:

  • Medisch Centrum Baanhoek-West (Landinistraat)
  • Parkeerterrein Anne de Vriesschool/Roald Dahlschool (Deltalaan)
  • Parkeerterrein Bonkelaarplein
  • Parkeerterrein sporthal De Stoep (Krommestoep)
  • Parkeerterrein appartementencomplex Arcadia (IJsbaan)

Per ingeleverde kerstboom ontvangt u direct € 0,50. Een volle vuurwerk zak levert € 1,00 op. U kunt uw vuurwerkzakken ophalen bij het gemeentekantoor en bij het milieupark.

Vuurwerkoverlast

Is er al een app actief waar mensen vuurwerkoverlast kunnen melden?
De gemeente heeft de app Fixi in gebruik waar meldingen over vuurwerkoverlast ook gedaan kunnen worden.

Mijn huisdieren hebben last van de harde knallen. Wat wordt daar aan gedaan?
Overlast van vuurwerk is erg vervelend. Huisdieren kunnen hier net als mensen veel last van hebben. Bij overlast van vuurwerk geldt dat we dit alleen aan kunnen pakken als er actief gemeld wordt. Op de website van de dierenbescherming kun je vinden hoe je huisdieren zoveel mogelijk kunt ondersteunen in deze periode.

Handhaving

Hoe gaat er actief gehandhaafd worden op illegaal afgestoken vuurwerk?
Helaas is vuurwerkoverlast, of dit nu legaal vuurwerk is of illegaal, ieder jaar een terugkerend thema. We proberen met voorlichting en extra inzet van politie en toezichthouders zoveel mogelijk daarop toe te zien. Vuurwerk afsteken is helaas een momentopname. Dit is moeilijk op heterdaad te constateren, vaak verspreiden jongeren zich onmiddellijk als ze weten dat er toezicht in de omgeving is. De veiligheidspartners die wij inzetten, verplaatsen zich voortdurend binnen de gemeente. We begrijpen dat een bewoner soms het gevoel heeft dat de inzet onvoldoende is. We adviseren bij regelmatige overlast een melding te doen bij Fixi. Dit kan door middel van de app of via de website van de gemeente. Ook kunt u bellen met de gemeente om een melding te doen. Verder is een melding bij Misdaad Anoniem een mogelijkheid, telefoon 0800-7000.

Heeft Sliedrecht een vuurwerk detectie systeem?
Sliedrecht werkt niet met een vuurwerk detectie systeem. Er is gekozen om regulier extra in te zetten op de locaties waar vuurwerkmeldingen door inwoners worden gedaan.

Kan handhaving vaker surveilleren rondom oud en nieuw?
Rond de jaarwisseling is er altijd meer gericht toezicht door politie, wijkagenten, beveiligers, Sus-wachten en buurttoezicht.

Vuurwerk

Wat zijn de regels voor het afsteken van vuurwerk?

  • F1-vuurwerk (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd) mag het hele jaar worden afgestoken en verkocht. Jeugdvuurwerk valt volgens de wet in deze categorie.
  • Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan van 18:00 (31 december) tot 02:00 uur (1 januari).
  • Illegaal vuurwerk is verboden om in bezit te hebben en af te steken.
  • Per vervoer of huishouden mag je maximaal 25 kilo vuurwerk in bezit hebben.
  • Vuurwerk kopen alleen mogelijk op 29, 30 en 31 december (F1-vuurwerk uitgezonderd).
  • Kopen van F1-vuurwerk mogelijk vanaf 12 jaar, F2-vuurwerk vanaf 16 jaar.

Hoe is illegaal vuurwerk te herkennen?
Illegaal vuurwerk is vuurwerk dat niet in de legale consumentenhandel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Daarnaast moeten er specifieke kenmerken op de verpakking van vuurwerk worden vermeld, zoals een leeftijdscategorie, een gebruiksaanwijzing in de Nederlandse taal en de vermelding 'geschikt voor particulier gebruik'. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en cobra's. Op www.vraaghetdepolitie.nl kunt u vraag en antwoord vinden over vuurwerk.

Er zijn veel jongere kinderen die illegaal vuurwerk afsteken. Wat wordt daar aan gedaan?
Bij het constateren van afsteken van illegaal vuurwerk door jongere kinderen wordt contact opgenomen met de ouders om in overleg te gaan over hun toezichthoudende taken. Verder volgt onderzoek naar de herkomst van het illegale vuurwerk. Bij kinderen tussen 12 en 18 jaar kan een buitenstrafrechtelijke aanpak plaatsvinden via Halt.