Uitnodiging herdenking Liniecrossers

Op woensdag 17 april a.s. om 10.10 uur herdenken wij de liniecrossers en dragen leerlingen van de basisschool Henri Dunant het Crossline monument over aan een jongere groep leerlingen. Al bijna 40 jaar zorgen leerlingen voor dit prachtige monument. U bent van harte welkom bij deze herdenking en overdracht.

Het Crossline monument aan het Albrechtplein is een herdenkingsmonument. Een plaats om stil te staan bij het indrukwekkende verzetswerk van de Sliedrechtse liniecrossers. Heldhaftige mensen die tijdens de Duitse bezetting de vijandige linies doorkruisten voor het overbrengen van informatie, medicijnen en personen.

Het initiatief voor de adoptie van oorlogsmonumenten is van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Door de adoptie raken jongeren vertrouwd met de ontstaansgeschiedenis van het monument. Op deze manier leren zij begrijpen waarom ‘hij of zij’ bereid was zijn of haar leven te riskeren voor onze vrijheid.

Het monument is gemaakt door kunstenaar Hans Bayens (1924-2003). Hij zou dit jaar 100 jaar zijn geworden.

Programma

U bent op 17 april vanaf 10.10 uur van harte welkom bij deze herdenking en overdracht. U wordt welkom geheten door de directeur van de Henri Dunantschool, de heer Willem Jan van Keulen. Na speeches van burgemeester Jan de Vries en de heer Van Keulen zal een aantal leerlingen van de Henri Dunantschool gedichten voordragen. Vervolgens worden kransen en bloemen bij het monument gelegd. We sluiten rond 11.30 uur af met een erewacht en een saluut.

Meer informatie over het Crossline monument is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

03-Crosslinemonument