Helft huiseigenaren Vogelenzang kiest voor warmtenet

In Sliedrecht-Oost hebben ruim 30 particuliere eigenaren besloten om hun woning aardgasvrij te maken en over te stappen op het warmtenet van HVC. Het gaat om woningen in de Vogelenzang en enkele aan het begin van De Horst. Hiervoor wordt de subsidie Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) van het Rijk ingezet.

De gemeente Sliedrecht heeft deze subsidie gekregen om een start te maken met het aardgasvrij maken van een buurt of wijk. Onder de subsidie vallen alle noodzakelijke kosten om de woning comfortabel te verwarmen en van voldoende warm water te voorzien. De bewoners betalen een eigen bijdrage van € 2.000 of – als zij al inductie koken – € 500.

Vertraging besluitvorming door prijsstijgingen

Afgelopen herfst hadden de bewoners hun keuze al gemaakt. Toch duurde het nog enkele maanden voordat zij zekerheid hadden over de aansluiting op het warmtenet. Door de enorme prijsstijgingen in de energie- en bouwsector kwam de financiering namelijk onder druk te staan. De kosten van de aansluiting en de werkzaamheden in de woning waren fors hoger geworden dan was begroot bij de start van het project.

Wat gebeurt er in de woningen?

Naar verwachting sluit HVC de woningen nog dit jaar aan op het warmtenet. Voor die tijd moeten de woningen zijn aangepast. Vrijwel in elke woning worden er radiatoren vervangen of bijgeplaatst. Wie nog op gas kookt, krijgt een inductie kookplaat en een basispannenset. Verder worden de cv-ketel, de gasmeter en gasleidingen verwijderd en komt er een warmte-unit op de begane grond. De woning en tuin worden weer netjes opgeleverd.

Sliedrecht-Oost Aardgasvrij

Sliedrecht-Oost is de eerste wijk in Sliedrecht waar we op weg gaan naar een aardgasvrije toekomst. Het warmtenet draait tijdelijk nog op aardgas, maar maakt in 2023/2024 de overstap naar de warmte die vrijkomt bij slibverbranding en – waarschijnlijk vanaf 2027 – naar aardwarmte. De uitstoot van CO₂ moet in de periode 2022-2025 minimaal 76% lager zijn ten opzichte van het gebruik van cv-ketels.

Meer over Sliedrecht-Oost Aardgasvrij leest u op de projectwebsite.
Heeft u vragen over de aanleg van het warmtenet in Sliedrecht of wilt u meer weten over bepaalde werkzaamheden? Stuur dan een e-mail naar warmtenet.midden@hvcgroep.nl.