Houtstook

Een  brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat 2 van de 3 houtstokers rekening willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Ze willen de open haard of houtkachel dan bijvoorbeeld minder vaak aan doen. Bekijk deze pagina hoe u minder ongezond kan stoken.

Houtkachel of open haard: tips voor minder rook en geur

Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steekt u toch een keer de haard aan? Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond, maar kinderen, ouderen en mensen met een longziekte hebben er extra last van. Met de tips uit onderstaande infographic kunt u overlast verminderen.

04-infographic-houtstoken-staand

Ook kunt u een stookalert instellen. Het RIVM geeft een stookalert af als zij op basis van de verwachte weersomstandigheden en luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken. Dit kunt u zien op de website van het RIVM/Stookalert en in de Stookwijzer. Via de website van het RIVM kunt u eenvoudig instellen dat u een e-mail wilt ontvangen bij ongunstige weersomstandigheden.


Met een goed gesprek en simpele maatregelen om minder schadelijk te stoken kunt u ervoor zorgen dat de buren minder last hebben. Als een gesprek onvoldoende oplevert, dan kunt u een klacht indienen bij de gemeente of de GGD.

Meer informatie?

Op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en Milieu Centraal vindt u meer informatie over hout stoken in huis.

Wilt u meer informatie over luchtkwaliteit, ga dan naar de website van de Rijksoverheid, of kijk op www.luchtmeetnet.nl voor de actuele luchtkwaliteit in uw omgeving.