Trouwen en registratie partnerschap

Als de wettelijke plechtigheid binnen 3 weken plaatsvindt, kunt u alleen op afspraak naar de Gemeentewinkel komen. Onze dienstverlening is door de coronamaatregelen aangepast. Lees wat dit voor u betekent.

Bij uw plechtigheid op het gemeentehuis mogen sinds 26 juni 14 tot 20 gasten aanwezig zijn, afhankelijk van de samenstelling van het gezelschap. Dit is inclusief bruidspaar en hierbij rekenen wij ook de fotograaf, videoman/vrouw en meer mee. Dit aantal staan wij alleen toe als we de maatregel van 1,5 meter afstand hanteren. Als meerdere personen uit 1 gezin naast elkaar zitten, moet dit mogelijk zijn. Daarom vragen wij uw gezelschap of uw ceremoniemeester om bij binnenkomst hierop toe te zien. Het dragen van een mondkapje is verplicht. Wie tijdens de plechtigheid zit, mag het mondkapje af doen.

Voor het kosteloos huwelijk of registratie partnerschap mogen maximaal 4 personen (waaronder de getuigen) en het bruidspaar aanwezig zijn. Ook hierbij geldt de mondkapjesplicht. Wie tijdens de plechtigheid zit, mag het mondkapje afdoen.

Trouwt u in Sliedrecht of wilt u zich in Sliedrecht als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen, regelt u dat in de gemeente waarin u gaat trouwen.

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten kunt u vinden in het Kostenoverzicht trouwen. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

U voldoet beiden aan de volgende voorwaarden:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u bent geboren in Nederland
 • u woont vanaf 18-jarige leeftijd in Nederland
 • u bent burger van de Europese Unie
 • bent u geboren in het buitenland of getrouwd geweest? Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Vraagt u dan via het contactformulierof wij u bellen
 • staat u onder curatele? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van uw curator of rechtbank

Getuigen

 • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
 • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
 • bij huwelijk of registratie partnerschap in een bijzonder huis (bijvoorbeeld gevangenis of ziekenhuis) zijn altijd 6 getuigen aanwezig
 • wanneer u geen getuigen heeft, kan de gemeente voor getuigen zorgen. U betaalt daarvoor € 17,34 per getuige

Gratis en/of zonder toespraak trouwen

In het kostenoverzicht leest u waar en wanneer dit kan. U maakt voor deze mogelijkheid eerst een informatie-afspraak bij de balie.

Meenemen bij informatieafspraak
 • van u en uw partner: een geldig identiteitsbewijs
 • van uw getuigen: een kopie van hun identiteitsbewijs (let op: geen kopie rijbewijs)

Meer informatie over de documenten die u nodig heeft vindt u op de website van de Rijksoverheid of download informatie documenten voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (pdf, 28 kB)

Trouwen in gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie daarover leest u op Rijksoverheid.nl en in de brochure beperkte gemeenschap van goederen (pdf, 306 kB).

Naam na trouwen

Als u trouwt verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Hiervoor vult u bij de melding voorgenomen huwelijk een formulier in. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam

Trouwlocatie

Officiële trouwlocaties:

 • de Trouwzaal in het Raadhuis aan het Dr. Langeveldplein 30 in Sliedrecht
 • de Dijksynagoge, Rivierdijk 51 in Sliedrecht

Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houdt u rekening met een wachttijd die kan oplopen tot ongeveer 6 maanden

U mag in Sliedrecht naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier. Voor trouwen op het formulier locatie naar keuze locatie (pdf, 75 kB) betaalt u extra kosten. Meer informatie leest u in het kostenoverzicht  bovenaan deze pagina.

Trouwambtenaar

De trouwambtenaren (pdf, 320 kB) stellen zichzelf voor. Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, mag u die bij de melding voorgenomen huwelijk opgeven. Wij houden zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur.

Trouwambtenaar Diana

Als u een trouwambtenaar uit een andere gemeente wilt, benoemen wij deze voor 1 dag. U schrijft hiervoor een brief met de naam van de ambtenaar en de plaats waar deze werkt. Met uw brief stuurt u kopieën mee van:

 • het benoemingsbesluit;
 • het beëdigingsbesluit van de rechtbank;
 • een geldig identiteitsbewijs van deze ambtenaar.

Stuur uw brief op naar de gemeente. Binnen 3 maanden krijgt u bericht van ons.

Gemeente Sliedrecht
Afdeling Gemeentewinkel
Postbus 16
3360 AA Sliedrecht

De ambtenaar voor 1 dag krijgt geen vergoeding.

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. In Sliedrecht doet u dit aan de balie van de gemeente of op een trouwlocatie. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie.  

Meer informatie
Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.