Begraafrecht

Voor het openen en sluiten van een graf bij een begraving betaal je begraafrecht. Lees op deze pagina meer over grafrecht.

Voor het openen en sluiten van een graf bij een begraving betaal je begraafrecht. Of de begraving in een algemeen- of particulier graf is maakt niet uit. Begraafrecht wordt betaald wanneer er een begrafenis of bijzetting plaatsvindt.

Grafrecht

Grafrecht geeft recht op het gebruik van particulier graf op de begraafplaats voor een bepaalde periode. Het uitsluitend grafrecht wordt alleen toegekend aan rechthebbenden van particuliere graven.

Het grafrecht staat los van het feit of de graflocatie daadwerkelijk in gebruik genomen wordt. Het is namelijk ook mogelijk om bij leven een grafruimte te reserveren. Zodra een particuliere graflocatie op naam is gezet gaat de graftermijn van 30 jaar in.

Onderhoudsrecht

Het onderhoudsrecht is een verplichte bijdrage voor iedereen die rechthebbende of belanghebbende is van een graflocatie of urnenplaats. Het is een bijdrage in het onderhoud van de begraafplaats in zijn geheel, het aanwezige groen, de bomen, de paden en andere algemene terreinvoorzieningen zoals bankjes en waterkranen etc.